De PvdA'er denkt daar blijkbaar flink wat stemmen mee te winnen.
Diederik Samsom weet het ook niet meer. De peilingen zien er alles behalve florisant uit voor zijn partij, maar hij kan de handdoek niet zomaar in de ring gooien. In Nederland geldt de regel immers dat de breker betaalt. In het geval van de PvdA betekent dit dat de partij door Rutte II op te blazen weleens met minder dan 10 zetels genoegen moet nemen bij volgende Tweede Kamerverkiezingen. Niet bepaald een toekomstbeeld waar Samsom warm voor loopt.
En dus liet hij tijdens het PvdA-congres dat afgelopen weekeinde werd gehouden weten dat hij van plan is om kei-hard campagne te voeren. Tegen wie, hoor ik u vragen? Er is toch niemand tegen wie hij campagne kan voeren? Wie kan hij bekritiseren? De oppositie? Die staat machteloos. De gedoogpartijen dan? Die heeft hij juist weer nodig... en die maken het kabinetsbeleid mogelijk.
Samsom heeft daar ook even over nagedacht en heeft besloten om zich te richten op de twee partijen die het goed doen in de peilingen en waarschijnlijk kiezers weghalen bij de PvdA: CDA en D66.
"CDA en D66 willen de belastingen hervormen door dat te betalen door nog meer ingrepen in de zorg en sociale zekerheid. De verkiezingen gaan tussen hen die herstel mogelijk maakten en zij die verder willen afbreken. Wat heb ik zin in die campagne."
Hoe ongeloofwaardig kun je worden? Het CDA is misschien niet zo populair als het ooit was, maar een blinde ziet nog dat de christendemocraten zich in ieder geval hardmaken voor de principes van good governance of rentmeesterschap. Buma en co. houden de uitgaven en inkomsten van de overheid goed in de gaten en leveren kritisch commentaar waar dat nodig is - wat nogal eens het geval is onder Rutte II. Geen enkele kiezer die bij zichzelf denkt 'oh nee, als het CDA aan de macht komt wordt het nóg erger.' Nee, die partij zal in ieder geval op een ietwat verstandige manier omgaan met de begroting; noodzakelijke hervormingen zullen langzaam worden ingevoerd, maar het CDA zal ervoor zorgen dat Jan met de Pet het niet al te zwaar te verduren krijgt.
Lees verder op pagina 2.
Natuurlijk is het CDA alles behalve vlekkeloos, maar vergeleken met PvdA en VVD is die partij zowaar heilig én principieel te noemen. Samsom kan daar wel hard campagne tegen voeren, maar de gemiddelde kiezer kijkt naar het beleid van Rutte II en weet dat het niet erger kan worden. Nee, ook niet als het CDA groot wordt bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en dus voor de Eerste Kamer, en al helemaal niet bij algemene landelijke verkiezingen (als die er, door slechte resultaten van de regeringspartijen, komen).
En dan D66. Zonder de zogenaamde (haha!) liberalen onder leiding van Alexander Pechtold was Rutte II al lang gevallen. Door die partij de oorlog te verklaren keert Samsom zich feitelijk tegen het kabinet. Beetje gek aangezien hij de coalitie tegelijkertijd in het zadel wil houden.
Als D66 er niet was had Samsom al lang op zoek gekund naar een nieuwe baan. Reken er maar op dat de kiezer dat volledig begrijpt... en ook nog eens - terecht - gelooft dat de ahem, ahem liberalen de doldwaze plannen van het kabinet enigszins bijschaven waardoor de schade relatief beperkt is gebleven. Als PvdA en VVD het echt alleen voor het zeggen hadden konden we Nederland onderhand wel opdoeken. Of nou ja, dan hadden we onszelf nog eerder kunnen afschaffen dan het geval nu is.
Samsom zal ongetwijfeld tevreden zijn met zijn strategie, maar de kans dat het de PvdA iets oplevert is buitengewoon klein. Of, beter gezegd: niet-bestaand. De gemiddelde kiezer is weliswaar niet bepaald goed geïnformeerd, maar ook weer niet volstrekt achterlijk. De PvdA is gewoon even uitgeteld. Er zal een leiderschapswissel moeten plaatsvinden en de partij zal zich opnieuw moeten uitvinden om kans te maken om de komende jaren nog iets van goede resultaten te boeken bij verkiezingen, of ze nou landelijk of regionaal zijn.