Zijn sociale media een zegen of een vloek?
Het is een vraag die we onszelf onderhand maar eens moeten stellen. Zie dit onderzoek uit België:
Volgens het advocatenbureau dat de aanleiding gaf voor het onderzoek, was Facebook amper vijf jaar geleden nog een zeldzame aanleiding om een huwelijk te beëindigen. Tegenwoordig is het schering en inslag. Sociale media, en dan met name posts op Facebook, worden nu veelvuldig aangekaart tijdens echtscheidingen.
Eén op de zeven mensen in een relatie zou een scheiding overwegen vanwege social media. Dat zijn ongelooflijke getallen.
Je zou dus zeggen: zet sociale media maar bij het grofvuil. Gewoon lekker genieten van de aanwezigheid van je partner, en de rest van de wereld negeren.
Gelukkig ligt het iets genuanceerder. In veel gevallen gaat het namelijk niet om "een obsessie" met, zeg, Facebook of iets dergelijks, maar om de contacten die partners onderhouden met anderen... en het specifieke materiaal dat ze posten.
Een enquête van Censuswide bij 2.011 koppels ontdekte dat maar liefst een derde hun login gegevens verbergt voor hun partner. Bovendien had een vijfde van de deelnemers wel al eens iets 'verdachts' gezien op de sociale media van hun echtgenoot. Zo'n 14% gaf toe de account van hun partner in de gaten te houden, enkel en alleen om erachter te komen of ze bedrogen werden.
Met andere woorden, het gaat niet zo zeer om het gebruik van sociale media, als wel om wat mensen ermee doen. Het advies van HLN (laat Facebook voortaan links liggen) is dan ook onjuist. Je hoeft sociale media niet te negeren, je moet gewoon rekening houden met de gevoelens van je partner. Je zou in het echte leven niet continu afspreken met je ex en samen gezellig een drankje doen. Chat dan ook niet de hele dag met haar/hem op Facebook.
Kortom, gebruik je gezond verstand gewoon, net zoals je doet in het normale leven. Dan is er niets aan de hand.