Slavernijverleden Nederland herdacht, Nederland moet excuses maken van NiNsee

Geen categorie01 jul 2017, 18:00
In Amsterdam is vanmiddag ons pikzwarte slavernijverleden herdacht.
Bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam hebben honderden mensen vanmiddag het einde van de slavernij herdacht. Iedere Nederlander heeft op de basisschool en het voortgezet onderwijs les gekregen in het vak Geschiedenis. Een vast onderdeel van dat vak is traditioneel het 'slavernijverleden.' Vanochtend schreef De Dagelijkse Standaard al over het plan van de linkse partijen om een 'Slavernijmuseum' op te richten. Nu is dat helemaal niet verkeerd, je leert immers van de fouten uit het verleden en eigen fouten zijn doorgaans snel vergeten dus een museum zou prima zijn. Nu is het zo dat het koloniale verleden van Nederland vooral een zaak is tussen Nederland en de voormalige koloniën.
Toch is het onderwerp 'slavernij' een heel aantrekkelijk onderwerp voor sommige groepen om een lading aandacht voor een bepaalde problematiek naar zich toe te trekken.
https://twitter.com/DenkNL/status/881139272153214977
Staat DENK ook wel eens stil bij de slavernij die op dit moment nog steeds voorkomt? Of zoals deze twitteraar het verwoordt:
https://twitter.com/SjoerdvanHoorn/status/880805758572658688
In het artikel van de Telegraaf komt Antoin Deul aan het woord, die ook sprak op de herdenking:

Volgens Antoin Deul, directeur van NiNsee (Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis), zijn de sporen van de slavernij nog overal om ons heen. Hij pleitte in zijn toespraak voor een land waar iedereen gelijke kansen heeft en voor een land „dat excuses aanbiedt voor vierhonderd jaar slavernij en koloniaal verleden en de slachtoffers compenseert.”

Maar Antoin, Nederland heeft toch al oprecht spijt betuigd over zijn slavernijverleden? En welke sporen van slavernij vind ik om mij heen? Volgens mij is het heel anders. Er zijn vreselijke dingen gebeurd. Slavernij is echt een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. In 1863 is de slavernij afgeschaft.
Beste Antoin, zou je er niet beter aan doen om te focussen op de toekomst? Vanuit een heden waarin slavernij door Nederland niet meer bedreven wordt en waar de nakomelingen van onze slaven altijd op ons kunnen rekenen? Want ik ken ze niet, Nederlanders die een ander nog steeds als slaaf zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten