Het zal helemaal niemand met ook maar iets van gezond verstand en mededogen verbazen, maar de overgrote meerderheid van slachtoffers van verkeersmisdrijven vindt het volstrekt onacceptabel dat daders er vaak met een taakstrafje vanaf komen.
"Rechter straft te laag," kopt De Telegraaf vandaag. Uit een onderzoek van Instituut Intervict van de Universiteit Tilburg blijkt namelijk dat maar liefst 65% van de slachtoffers van verkeersmisdrijven ontevreden is over de straf die daders van dat soort misdrijven krijgen. In de meeste gevallen komen die er met een taakstrafje vanaf. Heel gek, maar de slachtoffers vinden dat dus bepaald geen indrukwekkende straf.
Omdat de ontevredenheid zo groot is stelt het Fonds voor om het één en ander te veranderen:
Het fonds pleit voor een wetswijziging die meer recht doet aan de ernst van de feiten. Volgens Ineke Sybesma moet er in de Wegenverkeerswet een artikel worden opgenomen waarin het veroorzaken van gevaar in het verkeer strafbaar wordt gesteld. Daardoor kan veel onvrede over de uitkomsten van verkeerszaken worden voorkomen.
Sybesma zegt namelijk terecht dat de huidige gang van zaken het vertrouwen in de rechtsstaat ondermijnt. Mensen zien dat daders van dit soort misdrijven er feitelijk gewoon mee wegkomen en komen tot de conclusie dat de staat er helemaal niet is om brave burgers te beschermen. Natuurlijk hebben ze daar helemaal gelijk in -- het doel van de moderne staat is de moderne staat in stand houden -- maar het is niet de bedoeling van de boven-ons-gestelden dat we ons dat ook realiseren.
En dus is de kans best groot dat de politiek hier uiteindelijk inderdaad iets aan doet. Voorlopig tenminste. Als puntje bij paaltje komt hebben rechters natuurlijk het laatste woord. Als bekend zijn zij in veel gevallen politiekcorrecte D66'ers die liever de wet aan hun laars lappen dan dat ze een crimineel bestraffen.