Shell en Unilever blijven bij het kabinet aandringen op afschaffing van dividendbelasting

Geen categorie05 okt 2018, 18:06

Het kabinet heeft, alweer, gezorgd voor verontwaardigde reacties. Toen Mark Rutte kwam met het nieuws dat het kabinet het afschaffen van de dividendbelasting heroverweegt, werd de oppositie boos. Boos? Ja, boos. Want heroverwegen is niet voldoende, want het moet volgens de oppositiepartijen meteen van tafel. Aan de andere kant hebben Shell en Unilever ook verontwaardigd gereageerd en benadrukken de twee multinationals dat ze voor het afschaffen van de dividendbelasting blijven.

Of dat kabinetsbesluit nog invloed heeft op nieuwe plannen van Unilever wil het bedrijf niet zeggen. "Wij beraden ons nog op de volgende stappen en nemen alles daarin mee", laat een woordvoerder weten.

"Het is in zoverre relevant, dat onze visie op de afschaffing van de dividendbelasting blijft bestaan. We hebben altijd gezegd dat dat belangrijk voor ons is, voor het vestigingsklimaat in Nederland, en voor een gelijk speelveld."

Ook Shell wil nog steeds dat de belasting wordt afgeschaft. "De positie van Shell is onveranderd", zegt een woordvoerder. "We hebben de afgelopen dertien jaar consequent benadrukt dat dit belangrijk is voor de concurrentiepositie van Nederland en Shell."

Voor wie dacht dat het benauwde positie is voor het Kabinet, had nog geen eens half gelijk. Het Kabinet zit in een onmogelijke situatie. Aan de ene kant de oppositiepartijen en belangenorganisaties die de druk opvoeren en aan de andere kant de multinationals die passief-agressief reageren op de heroverweging van het Kabinet. Wat de coalitie ook zal beslissen, er worden sowieso partijen boos. Wat zal dan de consequentie zijn?

Sterker nog, er komt een volgende eis erbij. Belangenorganisaties benadrukken het invoeren van beleidsmaatregelen omtrent vijandige overnames. Die zijn namelijk niet meegenomen in de plannen, terwijl die juist belangrijker zijn voor aandeelhouders.

"Wij hebben altijd gezegd dat het kabinet verkeerde prioritering heeft aangebracht", zegt Rients Abma, directeur van Eumedion. "Het wilde beursgenoteerde bedrijven beter beschermen, en tegelijkertijd beleggers paaien door de dividendbelasting af te schaffen. Maar voor beleggers is dat eerste punt veel belangrijker dan het tweede."

Hij heeft zijn hoop nu gevestigd op coalitiepartij VVD. "Ik vermoed dat de VVD altijd al tegen die bedenktijd was. En dat de partij de afschaffing van de dividendbelasting daarvoor in ruil heeft gekregen. Hopelijk zegt de VVD nu dat die bedenktijd ook heroverwogen moet worden."

De klok tikt Rutte, de klok tikt.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten