Selçuk Öztürk (DENK) blijft hameren op discriminatie: 'nu echt helemaal uitbannen'

Geen categorie15 mei 2019, 17:00
Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer hamerde Kamerlid Selçuk Öztürk (DENK) vandaag op de problemen die Nederlanders ervaren met discriminatie. Ja, hij blijft doorgaan...
In debat met staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) pleitte hij nogmaals voor méér inzet vanuit de Rijksoverheid tegen het fenomeen. Toegeven: gediscrimineerd worden om wie je bent terwijl dat niet relevant is voor de interactie is onzinnig, maar het gebeurt wel. Maar het volledig uitbannen zoals Selçuk Öztürk wenst is onmogelijk. Waar het fout gaat in de Tweede Kamer is het idee dat Nederlanders expres discrimineren en dat de Nederlandse overheid er debet aan is dat dit gebeurt.
Want wat wil de overheid concreet ondernemen om discriminatie uit te bannen? Tal van acties zijn mogelijk. Denk aan communicatie-campagnes, al kunnen deze ook een averechts effect hebben, zwaarder straffen wanneer daadwerkelijk discriminatie wordt vastgesteld door een rechter of andere zaken. Maar, het uitbannen van het fenomeen is daarmee niet bereikt.
Maar zover komt Öztürk dus niet. Die heeft zojuist letterlijk 0,0 voorstellen gedaan om discriminatie op te lossen. Hij blijft maar roepen in de Kamer "we moeten discriminatie uitbannen". Ja, mooi, hoe dan? Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) was het natuurlijk met hem eens dat het een belangrijk onderwerp is: 'het staat zelfs in onze grondwet' vertelde ze de DENK-beer, maar het mocht niet baten.
Tja, Öztürk. Wellicht moet hij wat minder gaan roepen dat het allemaal zo slecht is. Terwijl hij als Turkse-Nederlander gewoon in het parlement kan rondlopen. Zo ernstig is de discriminatie blijkbaar. En in plaats van roepen 'doe iets' zou hij ons dan eens moeten vertellen 'wat we moeten doen'. Hij is immers de expert op dit onderwerp, toch?
Öztürk wil bijvoorbeeld meer 'diversiteitsbeleid' bij de Nederlandse massamedia want de tafelgasten zouden te 'wit' zijn volgens hem. Andere partijen zoals de SP pleiten voor het inzetten van 'mystery guests' om het fenomeen te bestrijden binnen het bedrijfsleven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten