De jeugd ontspoort. Opnieuw. Nu, omdat dertig procent van de jongeren seksueel risicogedrag vertoont op internet. 7 procent van de jongeren schijnt zich online zelfs 'extreem risicovol' te gedragen. Dit is de uitkomst van onderzoek van Susanne Baumgartner van de UvA. De vraag is: wat moeten we met dit triviale 'nieuws'?
Dat de jeugd online opzoek gaat naar seksuele avontuurtjes, is geen nieuws. Op het moment dat we hier de term 'risicogedrag' voor gebruiken, dan wordt men ineens alert. Maar wat voor risico's zijn het dan precies, waar Baumgartner het over heeft? Volgens Baumgartner's werk:
To satisfy this sexual curiosity, adolescents may use the internet in unsafe ways. For example, they may send intimate information to strangers or search for sexual partners online. Previous research has indicated that these behaviors could lead to negative consequences, such as receiving unwanted requests for sexual pictures, or making unsafe sexual contacts, which increase the risk of contracting sexually transmitted diseases. In sum, using the internet for sexual exploration may be potentially harmful for adolescents.
Al met al niet echt schokkend, dus. Meer speculatie dan harde causaliteit. Bovendien schreef Baumgartner eerder, dat jongeren helemaal niet meer online seksueel risicoverdrag tonen dan dat volwassenen dat doen.
Waar maken we ons dan precies druk om? De combinatie van jeugd & seksualiteit & internet blijft ons fascineren. Het internet heeft gemaakt dat ons contact - seksueel of niet - enerzijds betrekkelijk veilig verloopt. We blijven immers relatief anoniem en bevinden ons niet in het fysieke bereik van de ander. Emotioneel gezien is contact via internet vrij veilig, aangezien het vluchtig en oppervlakkig blijft. Anderzijds delen we steeds meer van onszelf met steeds meer onbekenden. Vooral in dit laatste zien we het gevaar.
Intieme informatie met vreemden delen of naaktfoto's op internet plaatsen strookt misschien niet met de 'oude' - wellicht meer wenselijke - moraliteit, maar loopt wel in de pas met de tendens van algehele vervlakking van het sociale contact dat de maatschappij doortrekt. Op zichzelf genomen is dit niet gevaarlijk. Seksueel contact via internet hoeft ook helemaal niet tot meer SOA's te lijden dan dat zonder internet het geval was geweest.
Het feit dat we hier gevaar zien, en het feit dat seksueel gedrag van jongeren op internet ons zo bezig blijft houden, komt misschien wel vanuit het diepe besef dat niet ieder aspect van jezelf in dit oppervlakkige en anonieme domein thuishoort. Aan commentaar op het gedrag van onze volwassen medemens willen we ons liever niet branden, maar we mogen ons wél zorgen maken over de jeugd.
Foto: www.photobucket.com door GabeCube