Amsterdamse gemeenteraadsleden van de VVD geven een inkijkje in het falend woningbeleid van de gemeente. 'Scheefgroei is enkel versterkt in de stad,' zeggen Hala Naoum Nehmé en Marianne Poot in Het Parool. GroenLinks,
D66,
PvdA en
SP kwamen vorig jaar aan de macht en zeiden maatregelen te willen nemen waarin 'bouwen naar behoefte, niet bouwen naar ideologie' centraal zou komen te staan. Hiermee zouden ze een balans willen vinden tussen sociale huur (55 procent) en middenhuur (6 procent). De oplossing zou 60 procent sociale huur zijn en 40 procent voor de middeninkomens.
Een van de problemen hiermee is alleen dat demografische ramingen voor 2025 laten zien dat slechts 28 procent uit lage inkomens, dé doelgroep voor sociale huur, zullen gaan bestaan. De VVD-fractie wilde het CPB deze plannen laten toetsen maar, nou komt 'ie, het CPB zou 'kapitalistisch' zijn! Wat nou 'niet bouwen naar ideologie'?
In plaats van het beleid te herzien komt het college op de proppen met de ene maatregel na de andere. In een soort blinde paniek introduceerden zij onder andere: het kettingbeding, een verhuurverbod, een maximale verkoopprijs, diverse sancties tegen ‘snelle doorverkoop’ in combinatie met zelfwoonplicht.
Alleen nu is het ook nog zo dat deze maatregelen niet op reeds afgesloten bouw- en koopcontracten toe mag passen. Wat dus betekent dat alleen nieuwe woningen en potentiële kopers hier last van kunnen krijgen, waardoor iedereen op z'n hoede is. Hierdoor mijden langetermijnbeleggers de gemeente als de pest.
Het resultaat is duidelijk: minder nieuwbouw, wegtrekkende investeerders en minder inschrijvingen, waardoor de prijzen van het huidige woningaanbod alleen maar vérder zullen stijgen. Oeps!