De moordenaar van Theo van Gogh wordt overgeplaatst naar een 'normale' inrichting met minder beperkingen. Een nieuw
dieptepunt voor de Nederlandse rechtsspraak: de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft besloten dat Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, niet langer in een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) zijn straf hoeft uit te zitten. In plaats daarvan moet hij worden overgeplaatst naar een gevangenis met minder beperkingen, zo stellen de softe rechters van de RSJ.
In een Extra Beveiligde Inrichting gelden zeer strenge veiligheidsmaatregelen om ontsnappingen te voorkomen. Ook is het contact met andere gedetineerden beperkt. Volgens de RSJ gaan die maatregelen voor Mohammed B. veel te ver. Op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens meent de raad dat een opsluiting van meer dan tien jaar in een EBI een schending van de mensenrechten zou zijn.
Daar zijn we mooi mee. Dankzij een Europees verdrag wordt Mohammed B. overgeplaatst naar een gevangenis met minder beperkingen, want anders zou het zielig voor hem zijn. De wereld op zijn kop! Een straf hóórt juist streng te zijn, en een echte afschrikwekkende werking te hebben. Een terroristische moordenaar als Mohammed B. verdient niet anders dan eenzame opsluiting. Maar de softies van de RSJ hebben geen boodschap aan deze logica. Met het Europese verdrag in de hand, verwijzen zij 's lands meest beruchte terrorist naar een minder beveiligde gevangenis.
Bovendien, stellen de rechters, zou er sinds 2o05 "geen nieuwe informatie zijn binnengekomen die langer verblijf in een EBI noodzakelijk maakt." Waarom zou zulke informatie nodig zijn? Mij lijkt dat het vermoorden van een filmmaker en het lidmaatschap van een terroristisch netwerk (de Hofstadgroep) voldoende reden is om iemand met de meest zware beveiliging op te sluiten. Er lopen helaas genoeg jongens rond in Nederland die Mohammed B. een held vinden, en maar al te graag zouden proberen om hem te bevrijden. Dat risico wordt door deze beslissing vergroot. En kennelijk zijn de rechters vergeten dat Mohammed B. vier jaar geleden nog probeerde om een medegevangene te
vermoorden.
Naast het feit dat Mohammed B. de meest zware straf verdient, en het vergrote risico op ontsnapping, is er nóg een zorgwekkend aspect aan deze beslissing. De terrorist krijgt nu meer gelegenheid om met andere gedetineerden te communiceren, en krijgt dus de kans om zijn radicale boodschap te verspreiden. Mohammed B. heeft nooit spijt betuigd en is nog altijd een overtuigde extremistische moslim. Nu kan hij ook zijn medegevangenen radicaliseren.
Het meest zure aan deze beslissing is nog wel dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders het er volkomen mee oneens zal zijn. Toch kan een ongekozen commissie van een stel wereldvreemde rechters ervoor zorgen dat een beruchte terrorist zijn straf op een comfortabele manier kan uitzitten. Hoe meer zulke onbegrijpelijke beslissingen worden genomen, des te meer de gemiddelde Nederlander de rechterlijke macht zal wantrouwen. De rechtstaat wordt door dit soort rechters dus alleen maar ondermijnd, in plaats van beschermd.