Saudische Islamofascisten kidnappen kritische prinsen in het buitenland

Geen categorie30 mrt 2016, 11:00

Het is lang niet altijd fijn om een Saudische prins te zijn.

Vrienden van de Saudische prins Sultan bin Turki zeggen dat hij verdwenen is sinds hij op 1 februari in een vliegtuig stapte die zogenaamd naar Marokko zou vliegen.

Prins Sultan was al enkele jaren één van de meest uitgesproken critici van het Saudische regime en dus van de Saoedische koning. Zo nam hij gerechtelijke stappen tegen zijn eigen overheid in Zwitserland omdat Saudi-Arabië hem in 2003 had gekidnapt. Daar hield hij toen ernstige psychische en gezondheidsklachten aan over.

Op 1 februari van dit jaar stapte prins Sultan in Parijs op een vliegtuig dat hoegenaamd naar Marokko zou vliegen. Hij wilde daar vrienden en zijn vader bezoeken, die daar woont. Zijn vader is de oudste broer van de huidige Saudische koning. Sultans secretaris boekte een kamer in het Kempinski Hotel, maar de prins kwam daar nooit aan.

"Er was een Saudisch vliegtuig met een vluchtplan naar Caïro, maar het vliegtuig ging daar helemaal niet naartoe. Er zat een Saudische vlag op de staart van het vliegtuig. Het kwam uit het koninkrijk."

Een goede vriend van de prins zegt dat hij kort voor zijn vlucht nog twee of drie keer gebeld werd door een prominent lid van het koninklijk huis, die hem op zijn gemak probeerde te stellen. Hij gaf aan dat de prins zich nergens zorgen over hoefde te maken, stuurde hem zelfs nog wat geld, en zei dat hij zijn reis naar Caïro zou regelen.

"Hij [de prins] geloofde hem en was relaxt. Dat was een vergissing."

Een andere vriend zegt dat de prins er zelfs grappen over maakte:

"Tijdens ons laatste telefoongesprek hadden we lol en zei hij als een grap: 'Ik kom deze week naar Caïro met een vliegtuig van de koninklijke familie. Als je me niet kunt vinden hebben ze meegenomen naar Riyad. Probeer me dan te helpen'."

Het ergste hiervan is dat de prins niet de eerste criticaster van het Saoedische regime is die de afgelopen jaren verdwenen is. Datzelfde geldt namelijk voor Prince Turki bin Bandar bin Mohammed bin Abdurahman al-Saud en Prince Saud bin Saif al-Nasr bin Saud bin Abdulaziz al-Saud. Prins Turki was een succesvolle politieagent die op een gegeven moment een rechtszaak over erfrecht verloor. Daarna vluchtte hij naar Frankrijk waar hij asiel aanvroeg.

In 2009 begon hij vanuit Frankrijk kritiek te leveren op het beleid van het koninklijk huis. Ook eiste hij significante politieke hervormingen. In maart 2011 verscheen hij op de Iraanse tv: hij had YouTube video's gemaakt waarin hij uitlegde wat er allemaal misging in Saoedi-Arabië en wat hij zou veranderen. Ook zei hij dat hij binnenkort een boek zou schrijven over de interne gang van zaken.

De laatste video die prins Turki publiceerde verscheen in juli 2015 op YouTube. Hij verdween nadat hij op een vliegtuig naar Marokko was gestapt.

Een lid van de Saoedische oppositie in het buitenland laat weten:

"Iemand overtuigde Turki bin Bandar ervan dat het veilig was in Marokko. Daarom ging hij daar naartoe. Vervolgens gaven de Marokkaanse autoriteiten hem snel aan Saoedi-Arabië."

Prins Saud bin Saif al-Nasr bin Saud bin Abdulaziz al-Saud begon de koning en diens beleid in 2014 te bekritiseren. In maart van dat jaar opende hij een Twitter-account, waarna hij fel uithaalde naar de leden van de Saoedische regering die de coup in Egypte steunden. Ook stelde hij dat miljarden euro's aan "steun" van Saoedi-Arabië aan Marokko verdwenen waren tijdens het regime van de oude koning Abdullah.

Vervolgens eiste hij publiekelijk dat de huidige kroonprins verwijderd zou worden. Toen een andere, anonieme prins op 5 september 2015 een brief in een krant liet plaatsen waarin gesteld werd dat de koning verwijderd moest worden was prins Saud het enige lid van het koninklijk huis dat de moed had om die stelling publiekelijk te steunen.

Op 9 september, slechts 4 dagen later, werd het opeens stil op zijn Twitter-account. De prins was verdwenen.

Volgens Saoedische bronnen is prins Saud nu in Saoedi-Arabië. Hij is dus ook gekidnapt:

"Saud bin Saif werd benaderd door een Russisch-Italiaans consortium. Ze stuurden een privéjet die hem, dacht hij, naar Italië zou nemen. In plaats daarvan werd hij heimelijk naar Saoedi-Arabië gebracht."

Saoedi-Arabië staat er al jaren om bekend dat het problemen heeft met ontevreden prinsen die politieke hervormingen eisen, maar tot nu toe wisten we niet dat er sprake was van een gecoördineerd beleid om dissidenten aan te pakken. Nu weten we dat dus wel: de Saoedische regering gedraagt zich als een stel islamofascisten: wee je gebeente als je kritiek durft te leveren.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten