Mark Rutte mag zich nog altijd premier van Nederland noemen. Dat heeft hij te danken aan zijn eigen VVD, de PvdA en een grote schare van andere eurofiele partijen, waaronder GroenLinks en D66. Eerder diende
Louis Bontes van VNL
een motie van wantrouwen in tegen de minister-president. Dit omdat hij zijn belofte verbrak om voor de zomer te laten weten wat hij zou doen met de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.
Zoals wij voor de hoofdelijke stemming al berichtten was de kans klein dat de motie daadwerkelijk aangenomen zou worden, al was het maar omdat de PvdA en VVD zich nooit tegen hem zullen durven keren.
En dat blijkt te kloppen. GeenStijl
legt uit:
Zo. Dat was 'm weer. Motie weggestemd. Er zat niet eens iemand in Vak K om de stemming bij te wonen - Ploumen (niet Rutte) kwam halverwege binnen struikelen. VNL, PVV, SP, PvdD, 50PLUS voor de motie. De rest - inclusief alle partijen die eisten dat Rutte de uitslag zou respecteren - heeft schijt.
Dit betekent dus onder meer dat GroenLinks en D66 nog altijd als één man achter Rutte staan. Op zich is dat geen verrassing: zij zijn maar wat tevreden met zijn eurofilie. Wat wél enigszins verbazingwekkend is, is dat het
CDA deze kans heeft laten liggen om zich af te zetten tegen Rutte.
Sybrand Buma doet het prima als CDA-leider, maar nu heeft hij toch een fout gemaakt. Door voor de motie te stemmen had hij de druk op Rutte kunnen opvoeren. De premier weet nu zeker dat hij zich niets hoeft aan te trekken van de uitslag van het referendum: alleen de kleinere partijen hebben het lef om hem aan te pakken, en daar is hij natuurlijk niet van onder de indruk.
En duurt het grote politieke spel voort. Er wordt in Nederland af en toe 'boe' en 'bah' geroepen, er wordt gezegd dat het 'zo allemaal niet kan,' maar als puntje bij paaltje komt mogen Rutte en zijn vrienden toch telkens weer doen wat ze willen.