De overheid heeft nog nooit zo'n grote greep in de portemonnee van de belastingbetaler gedaan, maar Rutte is vooral erg optimistisch over volgend jaar.
Het is bijna Kerst. Een mooi moment om even terug te blikken op het afgelopen jaar, ware het niet dat het afgelopen jaar een verschrikkelijk jaar was voor belastingbetalers. Dan maar vooruitblikken op 2014? Nee, want dan wordt het allemaal nog veel erger.
Pas in 2014 treden veel lastenverzwaringen in werking van het kabinet-Rutte II, bijvoorbeeld de verdubbeling van de belasting op kraanwater, het verlagen van de hypotheekrenteaftrek, en de verhoging van de accijnzen op alcohol, om er maar een paar te noemen.
Maar premier Rutte wuift dat allemaal weg, want vanaf volgend jaar gaat het allemaal beter worden. Who cares about belastinverhogingen? 2014 wordt het jaar van herstel, is de hoopvolle boodschap van de premier in De Telegraaf vanochtend. Joepie.
"Het jaar 2014 wordt een jaar van herstel. Een jaar waarin de economie heel voorzichtig aantrekt. Het is een jaar waarin we weer vooruit mogen kijken. Dus in die zin is het een nieuw Nederland, na een heel moeilijke periode."
Leuk hoor, zo'n positieve boodschap vlak voor Kerst, maar dat de koopkracht volgend jaar licht stijgt en de economie zelfs een klein beetje zal groeien (met een half procent, is het niet fantastisch?) hebben we niet te danken aan het kabinet. Daar moeten we de burgers en ondernemers voor bedanken, omdat zij ondanks de crisis hun geld laten rollen.
Om de koopkracht echt te doen stijgen zodat we meer kunnen kopen, sparen en investeren, moeten de belastingen omlaag. De btw-verhoging van 19 naar 21 procent moet bijvoorbeeld worden teruggedraaid (zoals ook was beloofd, het zou maar een tijdelijke maatregel zijn). En de overheid moet terug in z'n hok, en wel meteen.
Onder Rutte II wordt de overheid niet kleiner, ondanks beloften van de VVD en Rutte dat er zou worden bezuinigd op de uitgaven. Rutte II heeft lekker makkelijk gekozen voor lastenverzwaringen in plaats van lastige en misschien moeilijk verdedigbare bezuinigingen. Rutte kan maar beter niet doen alsof hij verantwoordelijk is voor het lichte herstel van de economie, de kiezer is niet zo dom als die naïeve optimist in het Torentje hoopt.