Kom d'r bij lieve Erdogan en vrienden. Gezellig! Dat is de boodschap van minister Timmermans aan Turkije.
De afgelopen weken was het zeer onrustig in Turkije. Tienduizenden demonstranten lieten hun ongenoegen over de regering Erdogan zien aan de hele wereld. Ook op DDS hebben wij volop bericht over de ontwikkelingen in dit Europese Aziatische land. Mijn collega Michael, woonachtig in Turkije, gaf vaak als insider zijn commentaar.
Als één ding tijdens die demonstratie duidelijk werd, was het wel dat Turkije nog lang geen democratie is zoals een democratie zou moeten zijn. De demonstraties werden dikwijls met zeer veel geweld uit elkaar geslagen. Advocaten werden, in de rechtszaal nota bene, opgepakt. Onderwijl zitten in Turkije nog steeds meer journalisten in de gevangenis dan in bijvoorbeeld China.
Onderhandelen
Dat is voor de bollebozen van de EU helemaal geen probleem. Na de demonstraties blijkt dat de EU voor het eerst in drie jaar tijd weer gaat onderhandelen met Turkije over toetreding tot de EU.
De Europese Unie en Turkije gaan in oktober weer onderhandelen over de toetreding van dat land tot de EU. Het onderwerp dat dan wordt aangesneden heet regionale politiek en is een volgend 'hoofdstuk' in het slepende proces van toetreding. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie dinsdag in Luxemburg besloten. Het is voor het eerst in 3 jaar tijd dat er met Turkije over een nieuw hoofdstuk voor de toetreding wordt gesproken.
Timmermans
Terwijl men in Turkije in opstand komt tegen een niet democraties regering, gaat de EU vrolijk onderhandelen met diezelfde regering. En onze Timmermans? Die is het daar niet mee eens natuurlijk. Dat kan niet anders.
Was het maar zo'n feest. Uit een brief vandaag van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer blijkt iets heel anders.
De vraag die zich voordoet is welke koers Nederland en de Europese Unie onder deze omstandigheden moeten varen ten opzichte van Turkije. In de meest recente kabinetsappreciatie EU-uitbreiding, van 26 oktober 2012, onderschreef het vorig kabinet dat het uitbreidingstraject het beste instrument is om hervormingen in Turkije op de agenda te houden en het volledige potentieel van de relaties te benutten. Ook dit kabinet is van mening dat de relatie tussen de EU en Turkije het beste tot haar recht komt in het kader van een geloofwaardig toetredingsproces, dat vasthoudt aan de strenge toetredingsvoorwaarden. Deze benadering biedt ook de beste gelegenheid Turkije kritisch aan te spreken.
IsraëlNaast dat ik vind dat Turkije helemaal niet bij de Europese Unie past, en met helemaal niet bedoel ik ook echt: hélemáál niet, zit mij nog iets dwars. Dat mag u best weten. Volgens dit kabinet zitten zowel Israël als Turkije op het verkeerde pad. Vooral over Israël kunnen we daar over discussiëren, maar a lá, zo denkt ons kabinet nu. Dan nog zijn de oplossingen van dit kabinet heel vreemd.
Dit kabinet sluit sancties tegen Israël niet uit. Dan zou je verwachten dat men Turkije ook via sancties op het rechte pad wil krijgen. In Turkije zitten immers, om maar een voorbeeld te noemen, veel meer journalisten in het gevang dan in Israël? Persvrijheid is in Turkije een waardeloos begrip.
Maar nee hoor. Turkije krijgt een cadeautje. Met Turkije wil dit kabinet gewoon verder onderhandelen over toetreding tot de EU. (Onbegrijpelijk overigens dat Turkije daar blijkbaar nog brood in ziet. Ik zou er lang van z'n leven niet bij willen horen, maar dat is een andere kwestie.) Ergens verwacht je toch dat dit kabinet nu ook Israël bij de EU zal uitnodigen.
Of?
Omgekeerde wereldEn die kritische woorden van Timmermans aan Turkije? Dat zal vast weer een
telefoontje worden. Alsof Erdogan daar wakker van ligt. Die slaat zichzelf een keer op de knieën van de pret. Gooit snel weer een paar journalisten in de nor en onderhandelt vrolijk verder met de EU.
Dat is de omgekeerde wereld!
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman