Nederturkse aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kunnen vandaag toch nog demonstreren. De stad Rotterdam heeft namelijk laten weten dat ze los mogen gaan op het Wilhelmsplein. Ze kunnen daar terecht om duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met Mark Rutte's beslissing om de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu het land niet in te laten. [De] Rotterdamse driehoek van politie, justitie en burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zaterdagmiddag een verklaring verspreid. Daarin staat dat het Willemsplein, de Lloydpier en Plein 1940 de locaties zijn. 'Op het Willemsplein kunnen mensen demonstreren die graag de minister hadden zien spreken in Rotterdam, op de Lloydpier kunnen tegendemonstranten terecht en op Plein 1940 alle overige demonstranten.'
Eerder vandaag trok Rutte de landingsrechten in van het vliegtuig van Cavusoglu. Die zou om 18:00 uur spreken in de ambtswoning in de wijk Hillegersberg. Dat wilde hij om Nederturken ervan te overtuigen 'ja' te stemmen bij het Turkse referendum over de macht van de president. Erdogan wil nóg meer macht hebben dan hij al heeft, maar heeft daar een mandaat voor de kiezers voor nodig.
Volgens het Nederlandse kabinet zou zo'n toespraak de orde verstoren. En dus kreeg Cavusoglu geen toestemming. Maar Rotterdam geeft Nederturken nu dus wel toestemming om tegen dat besluit te demonstreren. Kan iemand mij uitleggen hoe dat precies werkt? Een toespraak van de Turkse minister zou voor chaos zorgen, maar een demonstratie van 'gewone Nederturken' niet? En dan is er ook nog ruimte voor een 'tegendemonstratie,' waardoor de zaken zo mogelijk nóg meer uit de hand kunnen lopen?
Het is dan ook niet zo gek dat
oud-minister Ben Bot helemaal beweert dat "electorale overwegingen ten grondslag liggen aan het
Turkije-besluit."
Als je de ene bijeenkomst verbiedt, dan de andere ook. Doe je dat niet, dan impliceer je dat je gewoon bezig bent met politieke spelletjes te spelen. Of mogen we dat niet hardop zeggen? Overigens is het sowieso apart dat
Rutte de landingstoestemming introk. Normaal gesproken is het immers aan de gemeente om een demonstratie te verbieden. Zou Rutte die stap genomen hebben omdat Aboutaleb geen reden zag om in te grijpen? Vragen, vragen, vragen. Rutte kennende zullen we pas na 15 maart de antwoorden krijgen.