De havenstad trekt steeds meer toeristen aan. En daar heeft de Maasstad Lonely Planet en Rough Guide voor te danken.
In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg het aantal buitenlandse gasten in Rotterdamse hotels met maar liefst 20 procent. Vorig jaar kwamen er in dezelfde periode 167.000 buitenlandse toeristen naar de havenstad, dit jaar waren dat er maar liefst 201.000. Dat is een buitengewoon indrukwekkende stijging.
Ook het aantal overnachtingen in hotels in Rotterdam steeg behoorlijk: van 283.000 naar 332.000.
Volgens Leefbaar Rotterdam wethouder Werkgelegenheid en Economie Maarten Struijvenberg komt dit doordat Rotterdam flink in opmars is op de favorietenlijstjes van Lonely Planet en Rough Guide:
"Dat moet haast wel verband houden met het feit dat we hoog op de goede lijstjes staan. Vroeger waren we blij als er een keer een artikel over onze stad in een buitenlandse krant stond. Tegenwoordig verzamelen we een bijbel aan reportages uit kranten en magazines die verschijnen in het buitenland."
Lonely Planet, wat de grootste en populairste reisgids ter wereld is, zette Rotterdam in oktober vorig jaar op de vijfde plek in haar top 10 van aantrekkelijkste steden. Daarbij werd de stad "één van de opwindendste steden" ter wereld genoemd, en "een openluchtmuseum voor postmoderne en hedendaagse architectuur."
Struijvenberg:
"We staan als stad absoluut in de picture. De groeicijfers zijn uitstekend en vertonen een gestage weg omhoog."
Dit is natuurlijk geweldig nieuws; niet alleen voor Rotterdam zelf, maar ook voor de rest van Nederland. Een stijging in het aantal toeristen is feitelijk natuurlijk gewoon een fantastische impuls voor de economie.
In Rotterdam zijn de positieve effecten daarvan dan ook duidelijk zichtbaar. Zo is er het plan om het aantal beschikbare hotelkamers flink te vergroten, en profiteert de horeca in Rotterdam hier ook geweldig van.
Bijzonder positief allemaal, maar onze Rotterdamse vrienden moeten er wel voor waken dat de boven ons gestelden in Den Haag niet opeens wakker worden en zich met van alles en nog wat willen bemoeien (en dus ook meer geld voor zichzelf willen zien). Als stad moet je het heft zelf in handen nemen én houden.