Rohani pakt uit: "we gaan verbinden met de wereld!"

Geen categorie20 mei 2017, 18:00
Hassan Rohani heeft de presidentsverkiezingen in Iran gewonnen. Vandaag hield hij een toespraak voor de televisie.
Rohani is beslist geen progressief staatsman. Toen hij Rome bezocht werden de naakte standbeelden in die stad netjes afgedekt. Zo gematigd is hij dus absoluut niet. Toch zijn er twee voordelen aan zijn verkiezing: het is geen Ahmadinejad geworden en dan de toespraak die Rohani vandaag hield.
Bij zijn vorige verkiezing in 2013 koos Rohani ervoor een 'gematigde koers te varen' en verwierp hij het extremisme. Toch hield hij tegelijkertijd vast aan de omstreden uranium-verrijking in Iran. Dat het kernprogramma van Iran wereldwijd met argusogen wordt bekeken zegt genoeg. Het woordje 'gematigd' moeten we dan ook niet al te serieus opvatten. Bij zijn vorige verkiezing kreeg Rohani veel kritiek, juist op het punt van zijn 'gematigde' imago. Van verschillende oppositieleiders bijvoorbeeld, die de vinger bij de zere plek legden:

De verbannen Iraanse oppositieleider Maryam Rajavi heeft de onlangs verkozen Iraanse president Hassan Rohani zaterdag scherp bekritiseerd.
Rohani is volgens Rajavi een oudgediende functionaris van het regime en is in dienst van de oorlogs- en onderdrukkingsmachine. Bron: Nu.nl

Hoewel het in Iran vaak 'kiezen uit twee kwaden' is, ben ik blij dat Ahmadinejad de verkiezingen niet gewonnen heeft. Die staat bekend als hardliner. Met hem als president zou ik niet meer hebben gehoopt op stabiliteit in die regio. Hoewel er op Rohani genoeg aan te merken is, Ahmadinejad had de toespraak vandaag heel anders gedaan.
Zoals we in de Telegraaf kunnen lezen, heeft Rohani namelijk gezegd dat hij blij is dat de bevolking de oproepen van hardliners om hervormingen te stoppen naast zich neer heeft gelegd. Ook prees hij Mohammad Khatami, de ex-president. Het is in Iran verboden zijn naam te noemen of een afbeelding van hem te tonen. Dat was niet voor niets: zijn voorzichtige hervormingsplannen stuitten op grote weerstand bij de extremistische geestelijken in Iran. Het prijzen van Khatami door Rohani is dus een positief punt. De woorden klinken goed. Nu de daden nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten