In zijn poging om overal verstand van te hebben bereikte Thomas von der Dunk afgelopen zondag het toppunt qua fact free kolderieke inbreng.
In een verhaal dat, zoals altijd weer in een sausje met een groot "weg met ons" gehalte is gedoopt, wordt verteld over de zogenaamde rechtse afkeer van schone energie. Daarbij valt op dat Von der Dunk absoluut niet op de hoogte is van deze materie en dus maar wat voor zich uit kletst. Laat ik daar dan maar eens wat kennis en feitelijkheden tegenover stellen.
Von der Dunk idealiseert bijvoorbeeld windmolens. Windenergie heeft door zijn variabele karakter echter altijd zogenaamde achtervangcentrales nodig. Deze centrales moeten ervoor zorgen dat de niet constante aanvoer van energie gelijkmatig wordt verdeeld. Dit "schakelen" van deze conventionele centrales kost zoveel extra energie dat de opbrengst van windenergie tot een minimum wordt beperkt. Overigens spreken we dan nog niet eens over de produktiekosten van zo'n windmolen of het draagvlak voor deze ijzeren invasie, dat ook nihil is. Vraag het maar eens aan de inwoners van de noordelijke provincies.
Een land als Denemarken, dat in het verleden grootschalig heeft ingezet op windenergie, betaalt nu een zeer hoge prijs en erkent eigenlijk al min of meer dat deze stap fout was. Met de dreigende Invasion of the Kunduz money snatchers ligt een intensivering van de heilloze windstroomaanpak voor de hand. Dat deze vorm van energie nooit winstgevend is te maken, wordt "gerepareerd" door een belastingverhoging door te voeren op uw energierekening. We behoren internationaal al tot de top qua energieprijzen, maar daar kan wat de FC Kunduz betreft dus nog wel een belastingschepje bovenop. Dat we als overheid moeten nadenken over de toekomstige energiemix is duidelijk. Dat daarvoor geen rol is weggelegd voor windenergie is nog duidelijker maar wordt vooralsnog door historische roeptoeter Von der Dunk niet erkend.
Een ander aspect in zijn verhaal betreft de Nederlandse agrarische sector. Van der Dunk verhaalt over Nederlandse boeren die absoluut geen binding met de natuur zouden hebben, omdat men de bedrijfsvoering heeft geautomatiseerd en dus zo efficiënt mogelijk probeert te boeren. Wat we dan weer missen in het verhaal is dat deze automatisering ook vaak inhoudt dat er zo intelligent mogelijk met energie wordt omgegaan. Resttemperatuur van melk wordt weer gebruikt bij opwarmingsprocessen. Temperatuur van opgepompt water wordt weer gebruikt als ondersteuning bij koelingsprocessen en uiteraard als drinkwater van de veestapel. Dit weet Von der Dunk blijkbaar allemaal niet. In zijn blinde woede tegen alles wat Nederlands is, komen de Nederlandse tomaten en onze supermarkten ook nog even voorbij als toonbeeld van slechte kwaliteit. Waarom? Daarom.
Afsluitend verhaalt Von der Dunk nog even over de Nederlander die geen verstand van natuur zou hebben. Hij idealiseert daarbij de Fransman die nog wel "de natuur" in zijn genen zou hebben. Zou hij ook weten welke vorm van energieopwekking men grootschalig heeft ingezet in Frankrijk?
Bron foto: Jos van Zetten / Flickr.