De lijsttrekker van de Socialistische Partij zet de betrouwbaarheid van Nederland op het spel. Hij wil het begrotingstekort op laten lopen, maar aanvaardt niet de gevolgen ervan.
Landen in de eurozone die zich niet houden aan de afspraken die zijn gemaakt in het Stabiliteits- en Groeipact kunnen sindskort een boete opgelegd krijgen van de Europese Commissie. Komt het tekort boven de 3 procent van het bruto binnenlands product uit, dat moet het land 0.1 procent van het BNP aan Brussel overmaken. In het geval van Nederland komt dit neer op bijna een miljard euro.
Premier Roemer lapt die afspraak aan zijn laars.
Ik ben politicus, ik moet naar de hele samenleving kijken. Er is een vertrouwenscrisis, bij consumenten en producenten. Het is idioterie om niet naar de omstandigheden te kijken, maar alleen naar maximaal 3 procent tekort in 2013. De overheid moet de zaak weer aan het draaien krijgen. Dan moet ik een belachelijke boete gaan betalen als het tekort groter is dan 3 procent? Over my dead body!
Roemer wijst erop dat Spanje een jaar uitstel heeft gekregen om het begrotingstekort onder de 3 procent grens te brengen. Ook in Frankrijk zijn de regerende socialisten kritisch over de norm. Maar de afspraak staat. Europese regeringsleiders hebben hun handtekening eronder gezet. De nationale parlementen zijn ermee akkoord gegaan. Wat Roemer dus voorstelt is zich niets aan te trekken van de wet, opdat hij vrijuit miljarden kan spenderen met als doel de economie te "stimuleren".
Er valt te twisten over de wijsheid van een socialistische stimuleringsbeleid en er kunnen met recht vraagtekens worden geplaatst bij de boete an sich, maar Nederland heeft zich aan het laatste gebonden. Sterker, het was op aandringen van Nederland dat er sancties kwamen te staan op het schenden van de begrotingsregels. We zouden niet alleen een pleefiguur in Europa slaan als we ons er binnenkort niet aan houden; het is in strijd met de regels die we zelf hebben geschreven.
Tegen "Europa" ageren is aardige verkiezingsretoriek, maar zelfs Roemer zal deze belofte niet waar kunnen maken. Een overheid die zich niet aan haar eigen regels houdt is ongeloofwaardig. Een land dat binnen twee jaar tijd een draai van negentig graden maakt als het op het begrotingsbeleid binnen de eurozone aankomt, is ronduit onbetrouwbaar. De Nederlandse invloed in Brussel zal verder tanen. Roemer is een gevaar voor onze positie in Europa.
Foto: SP