Rocket man Kim Jong-Un: 'Het is niet de vraag of er een kernoorlog komt, maar wanneer'

Geen categorie07 dec 2017, 19:00
Het noorden van het Koreaanse schiereiland heeft zich weer eens van haar meest vredelievende kant laten zien.
Het gaat er weer eens gezellig aan toe in Noord-Korea, de communistische dictatuur die er niet voor schroomt om haar burgers uit te laten hongeren, ze voor de kleinste vergrijpen levenslang in werkkampen te gooien of hun familieleden uit te moorden als ze wat fout hebben gedaan. Echt een fijn land dus, zullen we maar zeggen. Nóg problematischer wordt het als zo'n land andere soevereine staten gaat zitten bedreigen, wat nou precies gebeurt in dit geval.
Al sinds het aantreden van Donald Trump wordt de nieuwe Amerikaanse president op bijna wekelijkse basis uitgedaagd door de dwerg-dictator Kim. Niet dat the Donald nou echt de moeite doet om de gemoederen te bedaren, natuurlijk: zo is zijn karakter gewoon niet. In plaats daarvan laat hij liever nog even zijn spierballen zien door samen met bondgenoot Zuid-Korea een enorme militaire luchtoefening te houden. Technisch gezien is het bedoeld om Kim en zijn generaals af te schrikken, maar in de praktijk - zoals iedereen weet - wakkert het natuurlijk alleen maar de toorn van de Koreaan aan. En dat heeft er nu toe geleid dat Noord-Korea zegt dat een kernoorlog met de Verenigde Staten eigenlijk niet meer te vermijden valt:

Noord-Korea zegt dat het niet de vraag is of het tot een nucleaire oorlog op het Koreaanse schiereiland komt, maar wanneer. Het land spreekt zich op die manier fel uit tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

"We willen geen oorlog, maar we zullen er ook niet voor terugdeinzen. Als de VS ons geduld verkeerd inschat en de lont in het kruitvat steekt voor een nucleaire oorlog, dan zullen we het de VS betaald zetten", meldt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoewel ik de intenties van de Noord-Koreanen uiteraard ten stelligste afkeur, denk ik wel dat ze het met hun voorspelling bij het rechte eind hebben. Niemand zit hierop te wachten, maar een andere oplossing voor dit langslepende conflict lijkt er inmiddels niet meer te zijn. Nu die communistische gekken definitief kernwapens hebben waarmee ze zelfs Washington DC zouden kunnen raken, is het eigenlijk nog onmogelijk om een effectieve preemptive strike - een korte, hevige aanval waarbij het Koreaanse militaire apparaat in één keer wordt uitgeschakeld - uit te voeren. Dat was ooit mogelijk, maar nu zou dat niet meer kunnen zonder dat er potentieel in meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, vele doden zouden vallen.
En een vreedzame oplossing dan? Daar kunnen we alleen maar van dromen natuurlijk: de enige piepkleine hoop is een interne coup tegen Kim Jong-Un, of een democratische revolutie bij zijn overlijden - wat met zijn leeftijd van 33 jaar nou niet bepaald voor de deur staat. Eigenlijk zijn er maar twee opties: het eeuwig laten doorslepen van dit conflict, of oorlog. En hoe hard het ook klinkt: zo'n oorlog kan beter vroeg dan laat komen. Hoe later het uitbarst, hoe groter de wapenarsenalen en slachtoffers aan alle kanten zullen zijn. Zo is de realiteit inmiddels, door jaren aan niets doen van onze kant.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten