Zoek de verschillen: Rob Jetten (D66) zwaait met peperduur Klimaatakkoord en Ethiopië plant 353.000.000 bomen

Geen categorie30 jul 2019, 20:00
Terwijl de Nederlandse regering haar eigen subsidiescam heeft opgezet onder het mom 'Klimaatakkoord' en Rob Jetten (D66) verkondigt dat Nederland 'klimaatkoploper' moet worden, geven andere landen blijk van intelligentie. Elders heeft men namelijk een geheel andere tactiek om de gevolgen van klimaatverandering te beperken: bomen planten, via NU.
Als je Nederlandse politici zoals Rob Jetten (D66), Lodewijk Asscher (PvdA) of Jesse Klaver (GroenLinks) plannen laat ontwikkelen dan weet je eigenlijk al wel waar het op uit loopt: een drama dat veel geld kost. Dat het Klimaatakkoord zoveel geld kost en nauwelijks praktisch is ligt aan het speelveld van de Nederlandse politiek: het onzichtbare klantenbestand van de groene klimaatpartijen moet worden bediend met subsidies, allemaal 'voor een schone aarde'.
Echter concluderen Zweedse wetenschappers in een recent verschenen onderzoek dat niet warmtepompen, maar het planten van bomen de beste oplossing is om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Aangezien zo'n goedkope methode niemand geld oplevert staat het ook niet in het Klimaatakkoord. Zelfs al zou het er wel in staan dan wordt het een lastig verhaal. Nederland kent slechts beperkte ruimte. Gezien de bevolkingsgroei in Nederland wordt het planten van bomen eerder onwaarschijnlijk.
In Ethiopië geven ze Jetten en andere klimaatpolitici echter het nakijken door precies dat te doen, en het is nog goedkoop ook! Daar in Afrika werd deze week het wereldrecord bomen planten op één dag verbroken. Aldaar gingen binnen 24 uur ruim 353.000.000, dat is drie-honderd-drieënvijftig-miljoen stuks, de grond in! Het vorige record stond op naam van India waar in 2016 binnen dezelfde tijdsperiode 50 miljoen bomen de grond in gingen.
Nu lijkt alsof men in Ethiopië het goede voorbeeld geeft, maar vergeet niet dat ruim 35% van de woudreserves sinds het jaar 2000 zijn gekapt. Het is dus eerder een compensatie voor het ontbossen dan iets anders. Maar wanneer we kijken naar de kosten van het planten van bomen op mondiaal niveau dan mag gezegd worden dat het een bijzonder aantrekkelijke strategie is om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bij elkaar kost dit nog geen 300 miljard dollar!
Met de actie van Ethiopië is in ieder geval definitief aangetoond dat de Nederlandse regering helemaal niet 'klimaatkoploper' wil zijn, immers zou ze morgen kunnen beginnen met het planten van bomen! En als sujetten als Rob Jetten wél met plannen aankomen dan zijn het ordinaire subsidiescams bedoeld om bevriende ondernemers geld te laten verdienen aan oplossingen waar niemand op zit te wachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten