Eindelijk liet ECB-baas Trichet doorschemeren dat hij de rente binnenkort zal verhogen. Mensen die het kunnen weten verwachten dat in april de historisch lage rente van 1%, verhoogd wordt naar 1,25%. Goed nieuws voor landen als Duitsland, maar erg pijnlijk voor de minder bedeelde Europese landen.
Het is geen toeval dat Trichet zo lang heeft gewacht met een renteverhoging. Hij weet dat duurder geld economieën afremt en dat nu juist is wat de eurozone momenteel onder druk zet. De Fransman is zich er ook van bewust dat de euro vooral een Frans prestigeproject is, dat hij niet onder druk mag zetten. Hij weet dat de enorme economische verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa nog duidelijker zullen worden door een renteverhoging.
In Duitsland zal minder goedkoop geld de concurrentiepositie verstevigen, want de groei impliceert nu bijna hogere lonen voor Duitse arbeiders. Relatief goedkope arbeid is een pijler onder het succes van de Duitse economie. Looneisen zullen minder hoog zijn als de groei alweer wordt getemperd. In Zuid-Europa is de situatie minder gunstig. Staten, bedrijven en banken hebben er erg weinig vet op de botten. Een renteverhoging betekent daar een stagnatie van hun toch al zwakke economische groei.
Uiteindelijk valt nog te bezien hoeveel Trichet aan de hoge inflatie kan doen. Voedsel- en olieprijzen blijven maar stijgen. Deels vanwege grootschalige voedselspeculatie en de onrust in het Midden-Oosten en deels doordat aan de andere kant van de wereld economieën steeds meer voedsel, olie en andere grondstoffen vragen. De prijsstijgingen voor veel goederen, van olie en producten die ermee gemaakt worden, tot voedsel en zelfs inportproducten uit China zouden wel eens permanent duurder kunnen worden. Als externe factoren het Europese prijspeil bepalen, hebben de renteverhogingen van de ECB weinig zin.
Als Trichet in april inderdaad de rente verhoogt, zal dat de stabiliteit van de eurozone onder druk zetten, terwijl onduidelijk blijft of hij de inflatie of de economische groei ermee beteugelt.