1. Home
  2. Reddingsplan banen in de zorg is één groot fiasco

Reddingsplan banen in de zorg is één groot fiasco

Geen categorie23 feb 2015, 11:00
Het kabinet heeft 220 miljoen euro gewoon weggegooid.
De regering heeft 220 miljoen euro gestopt in een plan om 14.000 banen in de thuiszorg te redden. Op zich klinkt dat leuk, maar er is één probleem: Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid maakt er een enorme puinhoop van.
Volgens de vakbonden heeft het plan namelijk slechts 200 banen gered, wat neerkomt op 1,5% van de geplande 14.000.
Volgens Abvakado is het falen van het plan grotendeels te wijten aan de eigen bijdrage die cliënten moeten betalen voor de thuiszorg. Veel hulpbehoevenden behoren tot de laagste inkomensgroepen en kunnen de verplichte bijdrage van 12,50 euro per uur niet betalen.
Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat "een aantal gemeenten" hulpbehoevenden heeft geholpen toen ze in de problemen kwamen. "Er zijn wel wat mouwen aan te passen."
Tot dusverre hebben maar liefst 29.000 thuiszorgers (of mensen die voor een thuiszorgorganisatie werken) hun baan verloren. Van Rijn beloofde dat hij de schade zou beperken, maar dat blijkt nu dus flauwekul te zijn. Eigenlijk is dat niet eens heel gek: gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor het inkoopbeleid en willen de kosten zo laag mogelijk houden. Het gevolg is dat ze zaken doen met bedrijven die vooral werknemers in dienst hebben met tijdelijke contracten. Thuiszorgbedrijven met veel personeel in vaste dienst verliezen de concurrentiestrijd daardoor.
Het was al lange tijd duidelijk dat het zorgsysteem flink op de schop moest worden genomen, maar er valt nogal wat aan te merken op de manier waarop het kabinet daar invulling aan geeft. De veranderingen worden te snel ingevoerd, gemeenten zijn er niet goed op voorbereid, bedrijven hebben nauwelijks de tijd gehad om zich aan te passen en - oh ja - ondertussen worden er ook nog eens honderden miljoenen euro's over de balk gesmeten in een vooraf gedoemde poging om de schade in de thuiszorgsector enigszins te beperken.
Veel klungeliger dan dit wordt het niet. Ik kan me geen ander kabinet herinneren dat stelselmatig zulke grote fouten maakte als het hervormingen wilde doorvoeren. Rutte II kon weleens het minst competente kabinet zijn in de geschiedenis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten