Het opjagen van de PVV-voorman is nog maar net begonnen.
Schrijf het maar alvast in je agenda: op 31 oktober gaat dan toch echt het proces tegen Geert Wilders van start, dat hem aan zijn broek gehangen werd na zijn uitspraak om "minder Marokkanen" in 2014. Hij en zijn advocaat hadden eerder gepleit voor het staken van dit proces, vooral op grond van hun bewering dat dit niets minder is dan een politiek proces, bedoeld om Wilders de mond te snoeren. En laten we wel wezen: dat is het natuurlijk ook gewoon. Ik zal de laatste zijn die zich in al te positieve bewoordingen uitlaat over deze man, maar één recht is hem onontvreemdbaar: zijn recht om te zeggen wat hij wil. De manier waarop hij daadwerkelijke problemen aan de kaak stelt in Nederland is uniek, en dat is iets wat ik wel aan hem kan waarderen. Helaas is het vaststellen van problemen nog maar de eerste stap. De tweede stap, het komen met serieuze oplossingen, is helaas niet aan hem besteed, en dan houdt het wat mij betreft al snel op.
Zijn politiek incorrecte manier van spreken is onze elite helaas een doorn in het oog, en daarom is alles op alles gezet om dit proces door te laten gaan. En ze hebben hun zin gekregen: de rechter heeft alle zes argumenten tegen de zaak naast zich neergelegd. En dat is een kwalijke zaak. Één van de punten die zijn advocaat naar voren schoof was dat Wilders zijn uitspraken deed als politicus, en niet per se als individu, en dat een zaak tegen Wilders dus eigenlijk een zaak tegen de PVV is. Daar ging de Haagse rechtbank dus niet in mee, maar merkwaardig genoeg sprak zij zichzelf al snel tegen. Een ander argument was dat andere politici wél soortgelijke dingen kunnen zeggen, zoals Mark Rutte onlangs deed toen hij "Pleur op" zei bij Zomergasten. Volgens de rechtbank zit er echter een verschil tussen hoe Rutte het zei en hoe Wilders het zei: die eerste deed dat in een niet-politieke omgeving (te gast bij een televisieprogramma) en de PVV'er tijdens een politieke bijeenkomst.
Dus wacht even: in het eerste geval zegt Wilders iets écht niet als politicus, en in het tweede geval juist wel? Het is duidelijk dat de rechtbank weer een met twee maten meet. Voor de duidelijkheid: ook Mark Rutte dient absoluut niet vervolgd te worden om wat hij te zeggen had tijdens zijn TV-optreden. Of je het nou met hem eens bent of niet, je moet gewoon kunnen zeggen wat je wilt, en niet de hele tijd moeten uitkijken of je niemand op zijn zielige teentjes trapt. Het Openbaar Ministerie wenst echter de Nederlandse cultuur van 'zeggen waar het op staat' te vernietigen door een precedent te scheppen met haar gewenste veroordeling van Wilders. Daar had hij zelf dit over te zeggen:
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/786842758405320704
Maar wat zou het: zelfs als niemand het met hem eens zou zijn, dan nóg heeft hij het recht om zijn uitspraken te doen. Helaas komen daar de duistere kanten van de democratie al snel naar voren: als maar genoeg mensen zich beledigd voelen, dan wordt er wel tegen opgetreden.