Een open brief van een twitteraar leidde tot een uitnodiging bij Pauw & Witteman. Wat geeft iemand recht van spreken?
In dit specifieke geval is het heel duidelijk wat Petra de Boevere, een slijter uit het Zeeuwse Sluis, aan tafel brengt bij de enige avondtalkshow van Nederland die in ieder geval nog veinst een heel klein beetje niveau te hebben. De redactie van het programma bestaat uitsluitend uit volbloed-D66'ers, die zichzelf abusievelijk als 'liberaal' omschrijven. Omdat ze zelf volstrekt buiten de macht staan, gaan ze daarom anderen hun eigen eigenschappen toedichten. Dat resulteert in blij-progressief geneuzel over 'onze liberale premier'. Sorry hoor, maar het is niet jullie premier. Hij is van de VVD en jullie mogen enorm blij zijn dat hij zo aardig tegen jullie doet. Ik ben zelf al een tijdje geleden opgehouden met het gebruik 'liberaal' als het op mijzelf en mensen in mijn omgeving aankomt. Het doet mij verdriet hoe Amerikaanse socialisten en Nederlandse progressievelingen die term hebben uitgekleed. Liberalisme is de Barbapapa van de politiek: kan vanalles zijn, maar is vaak helemaal niets. Met de manier waarop D66-'liberalen' vrijheden lopen te claimen, lopen ze het acute gevaar te eindigen als chef lege-dozenschuiver. Wat dat betreft doet het mij deugd te zien dat Mark Rutte zich in dit opzicht eens niet als allemansvriend opstelt. Bij de redactie van Pauw & Witteman leidt het echter tot grote teleurstelling. De premier op wie ze niet hebben gestemd, doet dingen waarop ze niet hebben gestemd. Als er dan eens een verdwaalde D66'er is die wél op de VVD heeft gestemd en nu teleurgesteld is, dan kun je die gebruiken.
De naam Petra de Boevere ken ik al een tijdje. Ze verkoopt drank via internet en is daar vrij succesvol in. Ik probeer al jaren zo ver mogelijk van haar vandaan te blijven. Dat is best te doen want ze resideert in reserve-België. Haar succes dankt ze aan het onderhouden van een héle grote vriendenlijst van trieste en minder trieste social media-volwassenen. Daar zijn er nogal wat van. Ze troffen elkaar een aantal jaar geleden via Hyves, tegenwoordig via Facebook en Twitter. Petra maakt er een sport van zoveel mogelijk mensen uit te nodigen, zo lijkt het wel. Ik heb op een eigen Hyves-account minstens drie keer een uitnodiging van haar om vrienden te worden, moeten wegklikken. Ik verwijderde dat account, maar tevergeefs. Op mijn gluuraccount-met-valse-naam heb ik óók vriendelijk vriendschapsverzoeken moeten afslaan. Een werkelijke vriend van me (een D66'er, volgens mij gaat Petra de Boevere het liefst met D66'ers om) werd zo gek van haar geneuzel dat hij haar verwijderde uit zijn vriendenlijst. Dat kwam hem op een vermaning te staan: "Kom eens terug?". Dat deed hij maar. Ze mag dan wel in Zeeland wonen, intimiderend overkomen kan ze wel. Zonder overigens iets over haar uiterlijk te willen zeggen. Het zou laag van me zijn als ik haar om haar voorkomen zou afschrijven. Per slot van rekening ben ik zelf ook niet moeders mooiste.
Vroeger wilde ze cabaretière worden, "maar ik ben in de drank terecht gekomen", vertelde De Boevere in een video-blog. De brief kon ik al niet echt duiden, maar wellicht was het dus een poging tot cabaret. Dan hadden we het toch goed begrepen. Voor de activistische redactie van Pauw & Witteman maakt dat natuurlijk niet uit. De kunst is om gasten uit te nodigen die zeggen wat ze zelf hadden willen zeggen, maar dan met enig recht van spreken. Dat een ex-VVD-lid dan met zo'n brief komt, komt de redactie bijzonder gelegen.
De aanwezigheid van De Boevere bij P&W legt in ieder geval bloot dat de VVD kapitale blunders heeft gemaakt in het afgelopen decennium. Onder Dijkstal, Van Aartsen en de oorspronkelijke Mark Rutte kwamen D66'ers met horden tegelijk de partij binnen. Ongewenste vreemdelingen in principe, maar de tijd heeft ze het idee gekregen dat ze een claim konden leggen op de politieke ideologie van de VVD. Het geeft de slijter uit Sluis nu officieel recht van spreken. Veel schade zal ze de partij vermoedelijk niet mee berokkenen. Van diverse VVD'ers hoorde ik dat ze maar wat blij zijn dat dit soort figuren Joris Voorhoeve volgen en zo verstandig zijn te verhuizen naar het reservaat waar ze thuis horen: D66.
Foto: Petra de Boevere