Het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne gaat gewoon door.
Goed nieuws voor GeenPeil vandaag: Ook de Raad van State vindt dat het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne gewoon door moet gaan. Het hoogste juridische college op het gebied van staatsrecht heeft het appèl van Jeroen de Kreek niet-ontvankelijk verklaard.
GeenPeil, een samenwerkingsverband van weblog Geenstijl, Burgerforum EU en het Forum voor Democratie haalde enkele weken terug genoeg handtekeningen op om een referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne af te dwingen. Volgens de Kiesraad waren er maar liefst 427.939 geldige handtekeningen – bijna anderhalf keer zoveel als de vereiste 300.000. Maar een antisemitische activist dreigde roet in het eten te gooien...
Jeroen de Kreek, die op meerdere websites onder andere probeert aan te tonen dat de Holocaust eigenlijk een zionistisch complot zou zijn, en meent dat alle rechtse politici oorlogsmisdadigers zijn, had een zaak aangespannen tegen het GeenPeil-referendum. Volgens de ontoerekeningsvatbaar verklaarde activist waren de digitaal ingezamelde handtekeningen namelijk ongeldig.
De Kreek is in het verleden veroordeeld voor het bedreigen van premier Balkenende en kreeg een taakstraf opgelegd nadat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) aangifte had gedaan wegens de virulente anti-Joodse uitlatingen die de activist op zijn websites deed. In 2013 werd de activist ontoerekeningsvatbaar verklaard.
Dat weerhoudt de voormalige advocaat er niet van om tegen jan en alleman aangifte te doen voor vermeende vergrijpen. In 2013 dreigde hij De Dagelijkse Standaard "justitieel te grazen te nemen", maar daarvan is niets meer vernomen.
Vorige week werd GeenPeil dus het slachtoffer van het juridische activisme van De Kreek. Toen liet Geenstijl al weten de zaak met vertrouwen tegemoet te zien:
GeenStijl/GeenPeil betreurt de actie van De Kreek, die in het verleden door een rechter ontoerekeningsvatbaaris verklaard, maar voelt zich gesterkt in de wetenschap dat de Kiesraad zwart op wit aan ons verklaard heeft dat het verzamelen van handtekeningen op digitale wijze is toegestaan, mits we deze steunbetuigingen voor een referendum uiteindelijk op papier zouden aanleveren. Dat is als zodanig gebeurd. GeenPeil ziet de behandeling van deze zaak door de Raad van State derhalve met vertrouwen tegemoet.
Dat vertrouwen bleek vandaag terecht. De Raad van State moest in de eerste plaats bepalen of De Kreek belanghebbende was in het besluit van de Kiesraad om het referendum te houden. Volgens het college was dit niet het geval, omdat de activist "geen objectief en actueel, eigen persoonlijk belang heeft dat hem in voldoende mate onderscheidt van anderen en dat rechtstreeks wordt geraakt door het besluit".
Het beroep van De Kreek is dus niet in behandeling genomen en de Raad van State heeft zich verder niet inhoudelijk uitgesproken over de kwestie. Tegen de uitspraak van vandaag is geen beroep mogelijk, wat betekent dat niets het GeenPeil-referendum nog in de weg staat. Komend voorjaar zullen Nederlandse stemgerechtigden zich dus via een referendum kunnen uitspreken over de Associatie-overeenkomst met Oekraïne.