Linkse intellectuelen hebben het voor het zeggen in de meeste Nederlandse instanties. Zo ook in de Raad van State.
De Telegraaf
berichtte gisteravond opeens dat de Raad van State wetsvoorstellen van de regering-Rutte vaker negatief beoordeelt dan die van zijn voorganger, kabinet Balkenende IV:
Vergeleken met het eerste jaar van het kabinet Balkenende IV krijgen wetsvoorstellen van het kabinet Rutte 60 procent vaker een negatief oordeel. Zo'n oordeel houdt in dat de Raad van State het kabinet adviseert het wetsvoorstel niet naar de Tweede Kamer te sturen.
Nu vraagt u zich ongetwijfeld af welke wetsvoorstellen keer op keer worden afgeschoten door de Raad. Nou, schrik niet, het betreft steeds weer rechtse ideeën die voortkomen uit het regeer- en gedoogakkoord.
Schokkend he?
Over invoering van minimumstraffen zegt de raad dat het kabinet te veel op de stoel van de rechter gaat zitten. Het burkaverbod is volgens de raad een veel te zwaar middel en bovendien in strijd met de vrijheid van godsdienst. Een ander voorstel waarover de Raad van State negatief adviseert, is het verhogen van griffiekosten, kosten die gemoeid zijn met het aanspannen van een rechtszaak.
Volgens de RvS zou die laatste maatregel het te lastig maken voor burgers om een rechtszaak te beginnen. Dan zouden ze er zowaar even over na moeten denken, en dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Welnee, alles moet snel en gemakkelijk kunnen. Dit ook.
Het is opvallend dat de Raad snel even zegt dat het burkaverbod "een te zwaar middel is". Te zwaar? Wie bepaalt dat? De wetgever, toch zeker? U weet wel: het parlement dat gekozen is door het volk, in plaats van een stel linkse intellectuelen die alles beter denken te weten?
En wat betreft de minimumstraffen: de regering gaat dus op de stoel van de rechter zitten als minimumstraffen worden ingevoerd, maar niet als we het hebben over maximumstraffen? Hoe kan dat? Op de één of andere manier lijkt me dat geen logische manier van redeneren.
Blijkbaar verbaast het de RvS bijzonder, maar het is aan de wetgevende macht om te bepalen wat voor straffen er staan op bepaalde delicten. De rechter moet die straf dan vervolgens toepassen (als de verdachte inderdaad schuldig is bevonden, tenminste). In de huidige situatie zitten rechters op de stoel van de wetgever. Dát kan pas echt niet.
Het is ongelooflijk dat niemand de RvS aanspreekt op deze progressieve idioterie.