PVV wil dat de politie keihard optreedt tegen boerkadraagsters

Geen categorie06 feb 2012, 10:14
De PVV wil dat de politie draagsters van een boerke altijd beboet. De reden dat deze partij ineens naar buiten treedt met dit statement? Een paar onhandige uitspraken van de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg. 
Die laatste, bericht De Volkskrant, "zei in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag dat agenten de situatie, zoals altijd, per geval inschatten en dan kiezen of ze iemand waarschuwen of een bekeuring geven".
Het is verbazingwekkend, maar blijkbaar denken wetshandhavers dat ze de vrijheid hebben om zelf in te schatten hoe om te gaan met bepaalde overtredingen. Kamerlid Joram van Klaveren maakte zich meteen boos:

Het Kamerlid heeft de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) schriftelijk opheldering gevraagd over de uitspraken van de korpschef. ,,Wij gaan ervan uit dat er gewoon boetes worden uitgedeeld. De minister heeft ook gezegd dat er gehandhaafd moet worden'', zei Van Klaveren.

Natuurlijk doen politieagenten dit vandaag de dag ook al. Soms wordt een hardrijder of een fietser zonder licht beboet, soms komt hij (of zij) er met een schoffering vanaf. Volgens mij ligt dat vooral aan het humeur van de politieagent die de aanhouding verricht.
Zoals Allbersberg zegt: "Elke overtreding vraagt op dat moment van een politieman een beoordeling in proportionaliteit. Waarschuw ik of geef ik een bekeuring?"
Dat gezegd hebbende is het wat onnozel van deze korpschef dat hij dit soort uitspraken doet. Ten eerste weten we allemaal hoe het gaat met overtredingen: soms wordt men gewaarschuwd, soms bestraft. Ten tweede gooit hij op deze wijze natuurlijk olie op het vuur. De PVV maakt zich al sinds jaar en dag hard voor een boerkaverbod. Als dat nou een wassen neus blijkt te zijn, of als men dat zo kan construëren, staat die partij in haar hemd. Niet echt handig dus.
Daarnaast geeft hij op deze wijze het signaal af dat deze wet eigenlijk niet echt serieus genomen moet worden. Op de één of andere manier lijkt me dat nou niet bepaald het signaal dat een korschef, of all people, wíl afgeven. Hij moet zich juist hard maken voor de wet - laat het maken van wetten maar over aan anderen. U weet wel, van die volksvertegenwoordigers (die gekozen zijn door, jawel, het volk).
Overigens blijf ik het onzinnig vinden dat de overheid mensen vertelt wat men wel en niet kan dragen. Ik vind het ook geen gezicht, zo'n boerka, maar dat houdt niet in dat het dus maar aan de overheid is om er iets aan te doen. Dat kan ook op andere manieren, bijvoorbeeld door maatschappelijke druk. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten