Nu de gesprekken over hervorming van het belastingstelsel geklapt zijn wil de coalitie af van het plan om de btw te verhogen.
Maandag mislukten de onderhandelingen, omdat D66 niet meer verder wilde praten. Daarom zien de regeringspartijen geen draagvlak meer voor het voorstel. Volgens D66-leider Alexander Pechtold toonde het kabinet in de voorstellen te weinig ambitie, vooral met betrekking tot werkgelegenheid.
De coalitiepartijen voelen zich nu vrij om ook onderdelen van het kabinetsplan te beoordelen en zij maken daarom nu duidelijk dat een btw-verhoging er wat hen betreft niet komt.
Diederik Samsom, fractieleider van de PvdA laat weten: "Voor dit plan was breed draagvlak nodig. Dat is er niet, dus het gaat niet door." Zijn collega Halbe Zijlstra, van de VVD, is het daarmee eens: "Het kabinetsplan kwam voort uit de inventarisatie bij partijen die meededen bij de onderhandelingen. In dat pakket zat ook de btw-verhoging."
Hij voegt toe: "Wij waren geen groot voorstander van de btw-verhoging, maar waren bereid om daar over te praten. Nu het draagvlak ontbreekt zal dit plan geen doorgang vinden. Ondernemers hebben hier namelijk last van."
Met andere woorden, Zijlstra schuift het plan in de schoenen van de PvdA terwijl die partij zich er razendsnel van probeert te distantiëren, ongetwijfeld omdat het publiek niet al te positief heeft gereageerd op het plan.
Ondertussen laten zowel Zijlstra als Samsom weten dat ze wél van plan zijn om de lasten met zo'n 5 miljard euro te verlagen. In principe konden er meer lastenverlichtingen bij, maar dan alleen als er andere maatregelen werden genomen waardoor de staat meer geld zou incasseren. Door het niet doorgaan van de btw-verhoging is dat volgens beide heren niet mogelijk.
Kleine ondernemers zullen ongetwijfeld bijzonder positief reageren op dit bericht. Toen het naar buiten kwam dat VVD en PvdA van plan waren om de btw te verhogen reageerden zijn getergd en bezorgd. De afgelopen jaren hebben zij het in hun eigen ogen namelijk al te zeer moeten ontgelden. Een nieuwe verhoging zou voor een lagere omzet zorgen... en dus voor minder inkomsten én minder banen.