1. Home
  2. PVV buigt voor de religie van de duurzaamheid

PVV buigt voor de religie van de duurzaamheid

Geen categorie08 mei 2013, 13:59
PVV-Tweede Kamerlid Reinette Klever noemde duurzame energie nog niet zo lang geleden hier op de opiniepagina van De Dagelijkse Standaard "een sluipmoordenaar van de economie."

"De PVV is de enige partij die zich hiertegen verzet, want ook de als klimaat-kritische bekend staande VVD heeft zich inmiddels volledig bekeerd tot deze duurzaamheidswaanzin."

Reinette Klever moet ondertussen oppassen dat zij niet over bekeerlingen in haar eigen beweging struikelt. In Noord-Holland is de provinciale PVV namelijk bezweken voor het vervuilde toverwoord duurzaamheid. En hoe. Lene Grooten, de kersverse fractievoorzitter van GroenLinks in Noord-Holland twitterde afgelopen maandag:

"De pvv heeft vandaag een gloedvol betoog voor duurzaamheid gehouden."

Bleef het daar maar bij. Niets is echter minder waar. Verwijt Kamerlid Klever de VVD dat deze "in columns en teksten nog wat tegensputtert" en toch altijd weer instemt met meer maatregelen om de geforceerde duurzame energietransitie af te dwingen", in de provincie buigt de PVV compleet voor de duurzaamheidsgekte. De Noord-Hollandse PVV heeft namelijk volmondig ingestemd met het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDE-NH), dat participaties aan kan gaan op het terrein van bijvoorbeeld biomassavergassing, duurzaam bouwen, zonne-energie, of wind op zee. Een duurzaam energiefonds met een omvang van wel € 85 miljoen(!) met een dure externe fondsbeheerder die bezoldigd wordt naar de Balkenendenorm.
Volgens het "ondernemende" middenbestuur in Noord-Holland is de crisis voorbij - althans, dat stelt het in het businessplan - en krijgt duurzaamheid een forse impuls:

"Niet alleen wordt ingezet op het stimuleren van duurzame energie vanwege de milieudoelstellingen, maar vooral ook vanwege de economische potentie van de sector en de werkgelegenheid die dat biedt."

De provincie stapt dus in de markt van financiering om het aanzienlijke 'financieringsgat' te dichten dat bestaat in de markt voor risicovolle projecten op het gebied van duurzame energie. Geen bank of financier die zijn vingers brandt aan niet of nauwelijks renderende duurzame avonturen, toch? Dan maar met het geld van de overheid; die zuivert dat wel aan uit de knip van de burger. Daar heeft Noord-Holland ervaring mee: vorig jaar participeerde de provincie via het oude ontwikkelingsfonds duurzame energie (ODE-NH) met een bedrag van 1,5 miljoen euro in een biogasavontuur (EECT), waarna dit na 9 maanden al failliet ging; weg geld en terugkijken naar wat er mis ging, ho maar. Linkse hobby's mogen namelijk wat kosten.
Het ziet er naar uit dat ook de PVV buigt voor de duurzaamheidsreligie. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen speelde duurzaamheid slechts een ondergeschikte rol. In het verkiezingsprogramma van de PVV was het in ieder geval zoeken naar een speld in een hooiberg voor wat betreft dit issue. Hoe anders was het bij de Tweede Kamerverkiezingen twee jaar eerder:

"We moeten stoppen met paniek over de opwarming van de aarde en stoppen met het geven van geld aan een onbewezen klimaathype."

De Noord-Hollandse PVV stemt amper twee jaar later in met het duurzaam verbranden van 85 miljoen euro in een duurzaamheidsfonds. Al eerder steunde de voltallige provinciale PVV een subsidie van anderhalf miljoen euro voor een proef met een glazen energie opwekkend fietspad (SolaRoad) van honderd meter lang. Totale waanzin.
Tot zover de geloofwaardigheid van de PVV in het verzet tegen de duurzaamheidsgekte. De woorden van Klever kunnen bij het grof vuil om duurzaam recycled te worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten