Meerderheid van Nederlanders wil referendum over asielzoekers.
De
peilingen zijn al drie weken stabiel, en dat blijft zo. Maar toch weet de
PVV er in de nieuwe peiling van Maurice de Hond nog een zetel bij te krijgen. De partij snoept een zetel weg van de SP (die komt op 16) en komt nu op 38 virtuele zetels te staan. Dat is een absoluut record voor de partij – nooit eerder behaalden ze zo'n hoge score in een landelijke peiling.
De regeringspartijen VVD en PvdA staan in de peiling op een verlies van maar liefst 50 zetels, wat nogmaals het beeld bevestigt dat de meeste Nederlanders ontevreden zijn met het kabinet. Vooral de PVV profiteert van die ontevredenheid met een winst van 23 zetels in de peilingen. Maar ook oppositiepartijen CDA, D66 en
GroenLinks zitten flink in de lift. Vooral GroenLinks doet het goed met 10 zetels winst, wat erop wijst dat de nieuwe fractievoorzitter Jesse Klaver een goede keuze is geweest voor de partij – in ieder geval vanuit electoraal perspectief. 1 zetel gaat naar "overige partijen". In feite zal dat vooral ten goede komen aan VoorNederland, de partij van Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes.
De peiling vroeg kiezers ook naar hun mening over het correctief referendum. Door het initiatief van GeenPeil is het referendum in de belangstelling komen te staan. Maar hoeveel kiezers zien een correctief referendum zitten?
Behoorlijk wat, blijkt uit de peiling. 67 procent van alle ondervraagden is voor zo'n correctief referendum, en alleen mensen die in 2012 op het CDA hebben gestemd, zijn in meerderheid tegen. Een correctief referendum kan besluiten van de Tweede Kamer terugdraaien of tegenhouden, en is bindend (in tegenstelling tot het bestaande raadgevende referendum). De meeste voorstanders zijn te vinden bij kiezers van de PVV, 50PLUS, SP en VVD. Veel van hen vinden ook dat er een referendum moet komen over het onderwerp asielzoekers, wijst de peiling uit:
56 procent van de Nederlanders zou een referendum over asielzoekers steunen, beduidend minder dan de 67 procent die het correctief referendum steunt in het algemeen, maar alsnog een behoorlijke meerderheid van de ondervraagden. 39 procent is tegen een referendum over dit onderwerp.
Geert Wilders spint politiek garen bij de asielzoekersproblematiek door zich te profileren als zeer felle tegenstander van immigratie. Wat hem betreft gaan de grenzen volledig dicht voor nieuwe migranten en verlaat Nederland de EU. D66 en GroenLinks zijn dan weer duidelijke voorstanders van de opvang van asielzoekers.
Voor de regeringspartijen is het lastig om een antwoord te bedenken op de asielcrisis dat net zo duidelijk is als dat van Wilders. Zolang dit onderwerp dus de voorpagina's blijft beheersen, zal het lastig zijn voor zowel de VVD als de PvdA om uit het diepe dal te klimmen dat ze in de peilingen hebben bereikt.