PvdA-kamerlid Marith Rebel vindt dat de overheid meer moet doen om de kwaliteit van wiet te garanderen.
De Tweede Kamer heeft gestemd tegen legalisering van wietteelt, maar betere kwaliteitscontrole van wiet zou een goede middenweg zijn, vindt het kamerlid. Volgens haar is het belangrijk dat de overheid de wietconsument beter beschermt:
"Als je paardenvlees verkoopt als biefstuk krijg je drie jaar cel, maar naar de kwaliteit van de wiet wordt niet omgekeken."
"Criminele bendes zullen niet biologisch telen. Ze gebruiken pesticiden om maar snel en veel te kunnen oogsten. Bovendien kan de wiet vervuild zijn met verslavende en slechte stoffen."
Rebel wijst erop dat wiet het enige product is dat in Nederland legaal wordt verkocht zonder kwaliteitscontrole vanuit de overheid. Ze pleit ervoor dat verkochte wiet wordt getest door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, om te kijken of er vervuilende stoffen in zitten. Ook moet het mogelijk zijn om coffeeshops die vervuilde wiet verkopen, te beboeten.
Marith Rebel vreest dat ook dit voorstel niet door de Tweede Kamer zal worden aangenomen, maar heeft toch hoop:
"Als we het gebruik gedogen, moet het product zo veilig mogelijk zijn en mag de gezondheid van mensen niet in gevaar komen door vervuilde wiet. Ik hoop dat andere partijen uit hun ideologische loopgraven durven te komen om dit praktische voorstel te steunen"
De VVD, coalitiepartner van de PvdA, is fel tegenstander van de legalisering en regulering van wietteelt. Toch laat de partij bij monde van kamerlid Foort van Osten weten dat ze de zorgen over gezondheidsrisico's deelt:
"Het is dan ook goed dat in het regeerakkoord is afgesproken het gehalte werkzame stoffen terug te brengen en het THC-gehalte voor softdrugs is inmiddels gemaximeerd op 15 procent"
Donderdag zal de Kamer met minister voor Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) over wietteelt in debat gaan.