Zoals we al eerder vermeldden is er een crisis binnen de coalitie van Rutte-II. Het gaat over het lerarensalaris blijkbaar, maar het is nog maar de vraag of dat het werkelijke fundament is. Want de vraag is nog steeds hoe lerarensalaris een breekpunt kan zijn in een demissionair kabinet. De
PvdA kreeg vandaag niet zwart-op-wit te zien dat het lerarensalaris geregeld zou zijn, dus kwam er een crisisberaad binnen de PvdA en toen een crisisberaad binnen het kabinet. Een kabinet die nog even een maand of twee moet uitzitten om het volgende kabinet van Rutte-III in te luiden.
De reacties van de fractieleiders zeggen in elk geval niet veel. Rutte zegt: 'We zijn er pas uit als we er uit zijn'. Dit had zo kunnen komen van Johan Cruijff. Nietszeggend. De reactie van Lodewijk Asscher was een stuk interessanter:
Wij proberen nu een oplossing te vinden die recht doet aan wat zij aan de formatietafel willen, maar ook aan wat wij willen”, zei PvdA-leider Asscher nog bij binnenkomst van de vergaderlocatie die De Telegraaf wist te achterhalen. Op de vraag of er een kabinetscrisis komt, nu de PvdA vooralsnog haar zin niet krijgt: „Het helpt niet als ik nu hardop ga dreigen.
Hij doelt natuurlijk op het dreigement dat hij uitte dat heel deze chaos veroorzaakte in de krant
Trouw. Nogal ironisch dat hij dit zegt, maar het kan net zo goed een knipoog zijn. Daarnaast heeft de PvdA-bewindsman Jeroen Dijsselbloem wel harde woorden geuit, alsof hij er wel een beetje klaar mee is.
Ook volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, eveneens tijdens binnenkomst bij het PvdA-beraad, is hij nog bezig met „het vinden van oplossingen”, in plaats van zich voor te bereiden op een kabinetscrisis.
Op de vraag wat een oplossing zou kunnen zijn, aangezien het erop lijkt dat de formatietafel en de VVD hun standpunt duidelijk hebben gemaakt, reageerde hij echter onomwonden: „Dan moeten ze de stekker er misschien maar uittrekken.”
Hele harde woorden van een prominente PvdA'er. Zomaar ineens de stekker eruit trekken om zo een onderwerp. Houd mij ten goede, ik zou graag willen dat de leraren meer salaris krijgen, maar er een
kabinetscrisis om wagen. Dat zou bizar zijn.