Publieke Omroep: 170.000 per jaar verdienen en nog klagen

Geen categorie22 aug 2014, 20:30

De Publieke Omroep moet inleveren. Daar hoeft u niet van te schrikken, zoveel is het niet. Henk Hagoort (NPO-directeur) klaagt echter steen en been.

Ik wilde bijna boven dit artikel zetten: Onze Publieke Omroep moet inleveren. Ik bedacht me nog net op tijd. Voor heel veel Nederlanders is het helemaal niet onze Publieke Omroep. Zij herkennen zich niet in de programma's die avond aan avond over de Nederlandse televisiekijker worden uitgestort. Toch is het wel een beetje onze Publieke Omroep. Misschien niet omdat u staat te juichen bij de productie. Wel omdat u en ik samen de Publieke Omroep bekostigen. Van onze belastingcenten mogen mensen als Jeroen Pauw, Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk hun ding doen.

En wij zijn niet gierig. Absoluut niet. Je kunt goud geld verdienen bij de Publieke Omroep. Ondergetekende heeft hier en daar zelf een plukje uit de ruif der Publieke Omroep gegeten en weet dus waar hij over praat. (Hopelijk is dat na dit artikel niet voorgoed verleden tijd.) Zolang er een Publieke Omroep is, moet je mensen ook betalen voor hun werk. Daar gaat het niet om. Je moet wel bescheiden blijven, het is immers belastinggeld. Topsalarissen probeer je maar ergens anders te verdienen.

Schilderswijk
Nu moeten sommige bobo's in Hilversum salaris inleveren. Dat is altijd zuur. Minister Plasterk wil namelijk dat men vanaf 1 januari 2015 niet meer verdient dan 170.000 euro per jaar. Pfoeh. 170.000 euro per jaar. Dan hoef je geen droog brood te eten. De kans dat je een mooi optrekje in de Schilderswijk koopt met zo'n salaris, lijkt mij ook niet zo groot. Veel mensen dromen van zo'n loonstrookje: Agenten, onderwijzers en verplegers, maar ja, die komen bijna nooit op téévéé.

Voor de verandering ben ik het dus helemaal eens met minister Plasterk. Sterker nog, 170.000 euro per jaar vind ik misschien nog wel teveel. Het blijft belastinggeld he. Van mensen die vaak helemaal niet zitten te wachten op Zomergasten en Knevel en van de Brink. Als je veel geld wilt verdienen in de journalistiek, ga je maar naar RTL of een andere commerciële zender. Daar mag men van mij zoveel verdienen als mogelijk. 't Zijn mijn centen immers niet.

Keuze
Henk Hagoort is dat niet met mij eens. En dus heeft hij zo z'n eisen. Minister Plasterk krijgt een keuze van de oud EO-baas.

Bovendien vindt hij (Hagoort, HM) het oneerlijk dat publieke bestuurders bij ontslag een maximale vergoeding krijgen van 75.000 euro, terwijl politici een wachtgeldregeling hebben 'die de waarde van 75.000 euro ruim overstijgt'. Hagoort legt Plasterk daarom een keuze voor: de wachtgeldregeling voor politici wordt aangepast, of de NPO krijgt een wachtgeldregeling die vergelijkbaar is met die van de minister.

Nu mag de wachtgeldregeling voor politici van mij zeker worden aangepast. Maar volgens mij is meneer Hagoort de weg een beetje kwijt. Hij is niet bepaald de persoon om eisen te stellen. Wie betaalt, bepaalt. En als Hagoort het daar niet mee eens is, verhuist hij maar naar een commerciële zender.

Meneer Hagoort moet zich eens verdiepen in de gewone Nederlander. Die krijgt echt geen 75.000 euro mee bij ontslag.

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten