1. Home
  2. ProRail laat 1,1 miljard ongebruikt: want de reiziger is irrelevant

ProRail laat 1,1 miljard ongebruikt: want de reiziger is irrelevant

Geen categorie03 okt 2011, 20:29
Een meerderheid in de Tweede Kamer is geschokt dat een deel van het geld dat ProRail krijgt voor het onderhoud van het spoor niet wordt gebruikt. Meer dan 1 miljard wordt niet gebruikt.
Dat bericht de NOS.

Volgens de Rekenkamer heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) ook geen zicht op de uitgaven van het staatsbedrijf ProRail.

"Het is schokkend dat het geld niet is uitgegeven", zegt VVD-Kamerlid Aptroot. "Dit is voor mij toch wel het failliet van het staatsbedrijf ProRail. De hele organisatie moet op de schop." Hij vindt dat er een nieuwe topman moet komen en dat de raad van commissarissen moet opstappen.

Dat kun je wel zeggen, meneer Aptroot. Sterker nog, dit is een grof schandaal. ProRail is een staatsbedrijf, juist van zo'n club moeten we eisen dat ze op een goede en verstandige manier omspringen met hun budget. 
Helaas is niets minder waar. ProRail maakt zich ongetwijfeld druk om heel veel dingen, maar niet om de reiziger. Het ene traject na het andere moet afgezet worden als het een paar dagen vriest, maar ProRail laat zijn budget gewoon ongebruikt. Want ach, die reizigers passen zich maar aan. Op tijd op de plaats van bestemming arriveren is zo 1990.
Dit verhaal bevestigt maar weer eens dat staatsbedrijven niet alleen nutteloos, maar zelfs slecht zijn. Als we dit allemaal overlieten aan de vrijemarkt kun je er vergif op innemen dat de treinen op tijd zouden rijden, dat het geld goed gebruikt zou worden (of in ieder geval beter dan nu het geval is) en dat een beetje sneeuw geen roet in het OV-eten zou gooien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten