Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren wilde vanochtend haar stem uitbrengen, maar ging onverrichter zake weer naar huis! Ze was namelijk beide paspoorten vergeten en kon zichzelf niet identificeren. Even later keerde ze terug naar het stembureau met een vervanging en bracht haar stem uit. Op D66 uiteraard.
Martin Bosma (PVV) was er als de kippen bij om grappen te maken over het paspoort-incident. Immers heeft Ollongren niet één maar zelfs twee paspoorten!
Opmerkelijk is het zeker. Partijleider Rob Jetten plaatste vandaag nog een video op het D66-kanaal met de woorden 'vergeet je identiteitsbewijs niet!'. Maar Ollongren vergat 'm. Volgens de partijleider 'kost het stemmen slechts twee minuten tijd'. Maar ook daar had Ollongren moeite mee, immers moest ze eerst naar huis en deed ze er langer over dan 'slechts twee minuten tijd'.
https://twitter.com/Geepstar/status/1108374981480775680
Het is weer ouderwets geblunder waar de partij van Jetten om bekend staat. Stemmen deed Ollongren overigens in Utrecht en de minister bezocht daar een stembureau in de wijk Kanaleneiland. Dat is de wijk waar maandag de tram-aanslag plaatsvond en ze was trots op de 'onverschrokken vrijwilligers die het kiesbureau bemanden', zo liet ze weten aan diverse media.
Maar dat is natuurlijk géén politiek bedrijven over de ruggen van de slachtoffers. Nee, dat doen alleen rechtse politici. Vanochtend, voorafgaand aan het paspoort-incident, was ze nog op BNR Radio te horen om te spreken over de lage opkomst van de Provinciale Statenverkiezingen.
Volgens Ollongren is het belangrijk om te gaan stemmen want 'je hebt eigenlijk twee stemmen'. Niet alleen kunt u vandaag een stem uitbrengen voor de samenstelling van de Provinciale Staten, maar heeft uw stem dus ook impact op de samenstelling van de Eerste Kamer.
Ollongren maakt zich verder geen zorgen over een eventueel verlies voor de coalitie in de Eerste Kamer. Ze denkt dat er voldoende kansen liggen voor het kabinet om 'samen te werken met andere fracties' en is het 'politieke spel in de Senaat minder aanwezig en toetst de Eerste Kamer enkel de kwaliteit van de wetgeving'. Dat is in essentie natuurlijk wel waar, maar ook een beetje naïef.
En ook een tegenstelling want hoe wil je samenwerken met andere fracties als het enkel gaat om de toetsing van de kwaliteit van de wetgeving? Uiteindelijk is het paspoort-incident goed afgelopen, maar het is wel weer tekenend voor het niveau van de minister.