Je zou verwachten dat het allemaal wel goed zou gaan met de koopkracht van de burgers van Nederland. Er worden alleen maar mooie economische cijfers gepresenteerd en het Kabinet kan niet stoppen met zichzelf op de schouders te kloppen. Toch moeten we blijkbaar niet al te positief zijn. Uit economisch onderzoek komt naar voren dat de burgers veel minder merken dat het goed gaat met de economie. Daar geven ze acht redenen voor. Er gaat bijvoorbeeld een steeds groter deel van wat bedrijven verdienen naar technologie en automatisering, in plaats van lonen. Ook zijn steeds minder mensen aangesloten bij een vakbond, wat onderhandelen over je salaris soms lastiger kan maken.
Nog veel opvallender: misschien hebben we wel een verkeerd beeld van hoe krap de banenmarkt in Nederland precies is.
Er zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld flink meer Spanjaarden, Grieken en Britten in Nederland aan het werk. In totaal volgen op dit moment ruim 80.000 buitenlanders van 162 verschillende nationaliteiten in Nederland een opleiding aan een universiteit of hogeschool. Veel van hen gaan daarna hier aan het werk.
Het klassieke 'ze pikken onze banen in'. Enfin, zo cru kan je dat natuurlijk niet stellen, maar het moge duidelijk zijn dat het economisch minder goed gaat dan gedacht. We hebben ook te snel de neiging om te denken dat de burgers het merken als de economie groeit, terwijl daar zeker wat nuance in valt te maken.
De economie is de motor achter de overheid en de burgers zijn de brandstof voor de economie en dus uiteindelijk ook voor de overheid. Het kan dus economisch goed gaan in een land, in bepaalde opzichten, maar dat betekent niet per se dat het goed gaat met de burgers. Financieel gezien kunnen ze er ook meer onder lijden. Het Kabinet heeft dus nog wel wat dingetjes uit te leggen!