Zo vergalt de slechte minderheid het voor de meerderheid. Het is goed mogelijk dat er een verbod op particulier knalvuurwerk komt. De mooie pijlen en lichtjes tijdens oud-en-nieuw worden dan verleden tijd. Gemeenten kunnen dan aangeven of ze zelf een vuurwerkshow beginnen of niet. Komt die show er niet, dan is het over en uit met de pret. Vandaag is er de conferentie 'Vijf voor twaalf' dat gaat over Oudejaarsavond en de rol van vuurwerk op deze feestelijke avond. Op deze immens warme dag komen belangrijke publieke figuren praten over de toekomst van vuurwerk in ons kikkerlandje. Zo is ook de korpschef van de politie aanwezig, Erik Akerboom. Peije de Meij, directeur Operatiën en landelijk portefeuillehouder Geweld bij de politie, is ook aanwezig bij de conferentie. Hij is degene die betoogt dat particulier vuurwerk verboden moet worden:
Het is voor agenten op straat lastig te bepalen wanneer vuurwerk legaal of illegaal is. Als er een algeheel verbod is op knalvuurwerk voor particulieren, dan weet je dat iedere knal fout is.
Sterretjes en al het vuurwerk dat geen knal bezit, mogen dan wel blijven, maar al het andere zorgt voor te veel overlast en gewonden volgens de politie. De afgelopen jaren is het aantal incidenten tegen hulpverleners met vuurwerk op zeventig blijven steken. Dat is volgens Meije, en terecht ook, veel te veel. De immense kracht van het vuurwerk van tegenwoordig moet ook niet onderschat worden:
Bepaalde stukken illegaal vuurwerk hebben de kracht van een aanvalsgranaat. Onderzoeksbureau TNO heeft een Cobra op een auto af laten gaan en die auto lag helemaal in de kreukels. De motorkap is helemaal verwrongen en het de voorruit ligt eruit. Je kan je voorstellen, of eigenlijk niet, wat er gebeurt als je het naar een mens gooit.
Zo wordt het misbruik van vuurwerk door een groep vandalen de reden voor de publieke veiligheid om een verbod in te stellen. Aangezien het de afgelopen jaren al geopperd wordt en het idee steeds meer aanhangers krijgt, is de komt van het verbod ook zeer waarschijnlijk.