Piketty, de internationale 'Stapel'

Geen categorie23 mei 2014, 22:21

De hele wereld (okee, met name het socialistische deel ervan) loopt sinds een paar maanden weg met de Franse econoom Thomas Piketty. Hij stelde dat de wereld zucht onder een toenemende ongelijkheid. Koren op de molen van alles wat zich 'links' noemt omdat zij strijden tegen de ongelijke verdeling van welvaart, tegen het groeiende gat tussen inkomens, maar nu dat -- zoals dat zelfs uit VN-gegevens blijkt -- meevalt, tegen vermogensongelijkheid. 'Vermogensongelijkheid' is (mede) door Piketty het toverwoord in de socialistische en sociaaldemocratische preek vóór nivelleren.

Maar wat lijkt nu: het onderzoek van Piketty zou wel eens 'Stapel'- data kunnen bevatten. Zo ontdekte de FT. De economische redacteur van de FT beschuldigt Piketty ervan data te hebben gemanipuleerd. Ja, zelfs te hebben verzonnen om tot zijn conclusies te komen. En uitkomsten zijn aangedikt. De FT heeft ontdekt dat het onderzoek rammelt, zelfs op juist wel het belangrijkste punt dat Piketty heeft gemaakt. De conclusie dat er sprake is van een toenemende vermogensongelijkheid in Europa sinds 1970, lijkt onjuist: "For example, once the FT cleaned up and simplified the data, the European numbers do not show any tendency towards rising wealth inequality after 1970. An independent specialist in measuring inequality shared the FT’s concerns."

Als deze bijdrage van de FT klopt, dan lijkt het er vooralsnog op dat zich hier mogelijk een wetenschappelijk incident lijkt voor te doen die wij, in Nederland, in de afgelopen jaren helaas iets te baak hebben meegemaakt, met als meest prominente voorbeeld de socioloog Stapel. Niet geheel opvallend betreft het in beide gevallen wetenschappers die moeite doen/deden om met hun uitkomsten van hun onderzoek, juist het linkse smaldeel van onze samenleving tegemoet te komen. Of is dit een vooroordeel?

Met dank aan: http://www.businessinsider.com/ft-piketty-data-flawed-2014-5#ixzz32ZW68Mwl

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten