Pfff! Ondanks beloftes Ollongren geen koopkrachtstijging voor 73% van de Nederlanders!

Geen categorie17 feb 2019, 9:45
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) heeft haar mond vol van koopkracht: 'iedereen gaat erop vooruit', zo stelde ze in een talkshow. En ook premier Rutte werkt mee aan dit verhaal. Maar is het wel zo? Nu schermen politici in de Tweede Kamer wel vaker met woorden en daarom laten we de bevolking eens aan het woord over de koopkracht. Maurice de Hond bevroeg zijn panel naar het onderwerp en wat bleek?
De opiniepeiling van de Hond suggereert dat de praatjes van Ollongren luchtfietserij zijn. Want ruim 73% van de ondervraagden van zijn peiling gaf aan geen koopkrachtstijging te zien in vergelijking met vorig jaar december! Of het nu kiezers van GroenLinks, SP of FvD zijn maakt helemaal niet zoveel uit. Ze zijn er niet op vooruitgegaan of rapporteren zelfs een lichte daling van de koopkracht. Tegelijkertijd houdt de regering van Mark Rutte stug vol dat het 'economisch goed gaat' en dat 'Nederlanders moeten merken dat het beter gaat'.
Dat lukt dan niet zo goed. Blijkbaar merken de Nederlanders het niet en zien 3 op de 4 Nederlanders geen reële stijging van de koopkracht terug in de portemonnee. Dat is wat we noemen een divergentie! De realiteit van miljoenen Nederlanders wordt door het kabinet gewoon glashard ontkend. En in plaats van hun mening te herzien is het de verwachting dat Rutte en Ollongren gewoon doorgaan met het verspreiden van desinformatie: 'u gaat erop vooruit!'
Ze zullen wel denken: 'als we het vaak genoeg zeggen geloven ze ons wel'. Maar de cijfers liegen niet. Ze schetsen een onthutsend beeld. Behalve het uitblijven van een reële koopkrachtstijging maken Nederlanders zich ook nog eens zorgen over hun financiële toekomst. Logisch, daar zit natuurlijk een relatie tussen. De klimaatplannen van het kabinet zijn ongetwijfeld een aspect van die zorgen. Want miljarden euro's moeten geïnvesteerd om tot CO2-reductie te komen. Geheel in lijn met de koopkrachtcijfers rapporteert 72% van de Nederlanders dat ze 'zich zorgen maken om hun financiële toekomst'.
zorgen
Zo'n 72% van de Nederlanders maakt zich zorgen om de financiële toekomst. Bron: Maurice de Hond.
Hierboven zien we een onthutsend beeld dat het kabinet niet kan ontkennen. Zelfs CDA'ers maken zich een beetje zorgen. Maar het meest opvallend is wel dat er nauwelijks VVD'ers die zich zorgen maken om hun financiën. Wellicht dat ze net die dikke subsidie op elektrische auto's hebben binnengesleept? Heel anders ziet het eruit voor mensen die SP of PVV stemmen. Logisch! Zij maken zich grote zorgen om hun financiële toekomst. En zij krijgen ook geen subsidie voor een tweedehands Opel Kadett. Wel betalen ze meer BTW-belasting op voedsel en de hoogste energiebelasting van Europa.
[caption id="attachment_220188" align="aligncenter" width="946"]Het koopkrachtrapport van Nederlanders. Bron: Maurice de Hond. Het koopkrachtrapport van Nederlanders. Bron: Maurice de Hond.[/caption]
In de bovenstaande matrix zien we de cijfers. 73% van de Nederlanders gaat er dus niet in koopkracht op vooruit, maar blijft steken of verliest zelfs koopkracht! Uitzonderlijk is de stijging van koopkracht gerapporteerd door D66 kiezers. Maar behalve D66'ers en VVD'ers rapporteren maar weinig Nederlanders een stijging: slechts 16%! Het zet de woorden van het kabinet wel onder druk: 'iedereen gaat erop vooruit'. Blijkbaar behoort 73% van de Nederlanders niet tot de groep 'iedereen'. Hoort u wel bij de groep 'iedereen'? We zijn benieuwd naar uw koopkrachtervaringen van 2019!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten