Maurice de Hond heeft zojuist nog een peiling uitgevoerd onder 12.000 kiezers om te achterhalen welke onderwerpen kiezers belangrijk vinden. Ook heeft hij onderzocht wat de effecten zijn van de aanslag in Utrecht op de totstandkoming van stemgedrag.
Als we naar de onderstaande tabel kijken dan zie we de klassieke verdeling tussen links en rechts een beetje terug. Bij de linkse partijen is het klimaat tegenwoordig het belangrijkste onderwerp. Zelfs belangrijker dan zorg, wonen, pensioenen, onderwijs. Dat is wel wat opmerkelijk.
Behalve dan bij de SP en PvdA. Kiezers van de SP vinden de zorg het belangrijkste onderwerp (35%). En de kiezers van de PvdA zien 'provinciale kwesties' als het belangrijkste onderwerp. Voor kiezers van D66 (39%), GroenLinks (74%) en Partij voor de Dieren (57%) is dat klimaat. Al volgt de PvdA deze linkse partijen wel op de voet (12%).
Kiezers van de partijen FVD (47%) en PVV (68%) maken zich vooral zorgen om immigratie.
[caption id="attachment_222535" align="aligncenter" width="800"]Peil.nl" width="800" height="320" /> Welke onderwerpen vinden kiezers van de verschillende partijen belangrijk? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Concentraties van kiezers per onderwerp zien we vooral terug bij de onderwerpen 'klimaat', 'immigratie' en 'provinciale kwesties'. Immigratie is voor 20% van alle kiezers het belangrijkste onderwerp en het klimaat staat bovenaan met 21%. In het geval van FVD-kiezers waarderen ze 'klimaat' natuurlijk net even anders dan GroenLinks-kiezers.
Provinciale kwesties vindt de kiezer eveneens belangrijk en staat op plek drie met 14%. Toch lijkt de aandacht vooral naar landelijke onderwerpen uit te gaan.
Ook heeft Maurice de Hond onderzocht of de aanslag in Utrecht nog impact heeft gehad op het kiesgedrag. De resultaten van een rondvraag onder 12.000 kiezers door Peil.nl ziet u hieronder:
[caption id="attachment_222536" align="aligncenter" width="800"] Wat was de impact van de aanslag in Utrecht op kiesgedrag? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Zoals we in de bovenstaande tabel kunnen zien hebben de meeste kiezers zich niet laten beïnvloeden door de omstandigheden in Utrecht. Toch heeft een kleine 3% aangegeven haar stem alsnog te wijzigen naar aanleiding van de aanslag. En ook twijfelden sommige kiezers (2%) door het gebeuren aan hun voorgenomen keuze.
Of de aanslag in Utrecht terug te zien zal zijn in de resultaten van de verkiezingen weten we niet, maar de gegevens suggereren dat het enige impact heeft gehad. Opmerkelijk is wel dat PVV-kiezers hebben aangegeven hun keuze te wijzigen naar aanleiding van de aanslag.
Vanavond vanaf 21.00 uur vanavond presenteren we de exit-polls en een vooruitzicht naar de verkiezingsuitslag.