Net na de euforie van de Provinciale Statenverkiezingen groeide Forum voor Democratie nog even snel door. Maar de afgelopen twee weken is de wind wat gaan liggen voor de vloot van Thierry Baudet. Ook de woudlopers van Jesse Klaver hebben moeite met het vasthouden van de zetels, zo suggereert een nieuwe peiling van Maurice de Hond. Volgens De Hond twijfelen kiezers weer eens waarop te stemmen.
[caption id="attachment_226272" align="aligncenter" width="575"]peilingen van Maurice de Hond van 12 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl" width="575" height="429" /> De peilingen van Maurice de Hond van 12 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Op de bovenstaande tabel zien we eveneens dat de SP weer eens een zetel is kwijtgeraakt. Dat is een patroon van enkele jaren ondertussen: zetels kwijtraken. Volgens De Hond staat de sociale partij er minder goed voor dan in 2002! Op het filmpje van de SP over Hans Brusselmans werd 'negatief' gereageerd. Tevens voorziet de analist een 'zwermeffect':
"Hoewel het saldo van de wijzigingen deze week per partij beperkt is, zien we toch wel bewegingen bij het electoraat. Met name zien we bij de diverse partijen stijgingen en dalingen van de groep die het niet weet of meerdere partijen nu een kans geven. Daarbij lijkt het erop dat de binding met de “eigen” partij minder wordt, waardoor het “zwerm-effect” kan toenemen. Iets wat we bij de verkiezingen van 2012 zo duidelijk al hebben gezien, waarbij in een korte tijd kiezers massaal overstapten naar VVD en PvdA."
Hoe meer kiezers minder binding met hun partij hebben hoe groter 'het zwermeffect' dus. De verschuivingen zijn nog niet in één richting, maar we zien verschillende partijen rode en groene cijfers noteren. Van een zwerm is dus vooralsnog geen sprake, maar het kan zomaar eens gebeuren. Verschuivingen zijn in ieder geval duidelijk zichtbaar. We zien de VVD op -9 sinds de verkiezingen van 2017, maar de bodem lijkt gezet.
Tevens laat De Hond weten dat de Europese verkiezingen een vertekend beeld geven van de daadwerkelijke politieke voorkeuren van Nederlanders. Dit vanwege de enorme kiesdrempel enerzijds en anderzijds vanwege de tragisch lage opkomst:
"Besef dat voor het Europees Parlement het in Nederland om 26 zetels gaat. Dus dat bijna 6 zetels in het Nederlands parlement gelijk staat aan 1 Nederlandse zetel in het Europees Parlement. Maar dat de opkomst bij Europees Parlementsverkiezingen ongeveer de helft is van die van de Tweede Kamerverkiezingen"