Electoraal gaat het nog steeds prima met de liberale regeringspartij. Hetzelfde kan alleen niet gezegd worden voor PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn.
In peilingsland vandaag geen verschuivingen. Maurice de Hond becijfert dat elke partij evenveel zetels haalt als vorige week, wat in dit geval betekent dat de VVD de grootste partij blijft, op de voet gevolgd door de SP en het CDA. Ook behoudt GroenLinks de grote winst die ze vorige week boekten toen ze Jesse Klaver als politieke leider aanstelden, en blijft ook VNL met één zetel in de Kamer:
Maar wie denkt dat hiermee alles rustig en vredig is onder het kiezersvolk in Nederland, die kijkt veel te oppervlakkig naar de zaken. Want alhoewel de politieke meningsvorming zich over de partijvoorkeur gestabiliseerd heeft, zitten niet alle bewindslieden veilig.
Neem nu bijvoorbeeld staatssecretaris Martin van Rijn, die belast is met de hele PGB-problematiek. Als het aan een meerderheid van de Nederlanders ligt - waaronder óók een meerderheid van zijn eigen partij - dan hebben we binnenkort een andere Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:
Waarom Nederland liever een ander heeft in die positie laat zich verklaren door het gebrekkige vertrouwen dat heerst in de zich steeds maar herhalende woorden van de staatssecretaris dat alles inmiddels opgelost is. En nu echt!
Tja. Inmiddels denk 82% dat alle problemen met het persoonsgebonden budget nog steeds niet voorbij zijn, tegen 9% die denkt van wel. De cijfers bij zijn eigen partij zijn daarmee vergelijkbaar (83% om 10%). Of Van Rijn zichzelf weet te handhaven, zal voor een groot deel afhangen van de vraag of hij zich in Kamerdebatten staande kan houden, maar eenvoudig wordt het niet. Of de staatssecretaris het redt? Ik heb nog geen idee, maar aan de peilingen is wel te zien dat donkere wolken zich samenpakken boven z'n politieke carrière.