De president heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven in de hoop dat zijn AKP een meerderheid van de zetels krijgt. Dat is, aldus een bekend peilingbureau, een grote vergissing.
Hoewel de Turkse president
Recep Tayyip Erdogan hoopt dat zijn islamistische AKParti bij de nieuwe verkiezingen weer een meerderheid van de zetels binnensleept. Daarom heeft hij nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 1 november. Hij had zijn partij ook kunnen dwingen om een coalitie aan te gaan met een oppositiepartij, maar dat heeft hij niet gedaan.
Sindsdien heeft hij allerlei problemen - met name de strijd tegen de PKK en ISIS - gebruikt om voor een comeback te zorgen voor zijn partij. Hij heeft het continu over de strijd tegen beide, en legt keer op keer uit dat de staat niet zo sterk is als nodig omdat zijn partij geen meerderheid heeft in het parlement. De boodschap is natuurlijk: als kiezers willen dat we ISIS en de PKK verslaan moeten ze massaal op de AKP stemmen.
Helaas voor de president heeft het er alle schijn van dat de gemiddelde Turkse kiezer
hier niet intrapt:Bij de verkiezingen in Turkije op 1 november zal de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan weer geen absolute meerderheid behalen. Dat voorspelt het Turkse peilingbureau Metropoll. Volgens de peiling zal de conservatief-islamitische AK uitkomen op 41,7 procent van de stemmen. Metropoll laat weten:
"Nieuwe verkiezingen zullen geen andere politieke situatie opleveren dan de verkiezingen van 7 juni."
De AKP zou dus 41,7 procent krijgen. Dat is iets meer dan nu, maar het levert geen andere politieke situatie op. De voornaamste oppositiepartij, de CHP, zou namelijk uitkomen op 25,5 procent, de nationalistische
MHP op 15,7 procent, en de Koerdische
HDP op 14,7 procent. Die laatste partij heeft aangegeven best zaken te willen doen met de AKP, maar Erdogan weigert dat. Hij beschuldigt de partij namelijk van samenwerking met de PKK.
Als de voorspelling van Metropoll klopt gaat Turkije bijzonder interessante tijden tegemoet. Erdogan zal dan namelijk wel water bij de wijn moeten doen... of accepteren dat zijn land onbestuurbaar is.