Maar liefst 86 procent van de Nederlandse kiezers vindt dat de Nederlandse regering de rel met Turkije goed heeft aangepakt. Zulke cijfers komen eigenlijk nooit voor in een land dat electoraal tot op het bot verdeeld is tussen links en rechts.
Maurice de Hond heeft een spoedpeiling verricht met het doel om uit te vinden welk effect de Turkijerel zal hebben op de Tweede Kamerverkiezingen van aankomende woensdag. De afgelopen 24 uur is er veel gesproken over de vraag: welke partij profiteert hier het meeste van? De VVD of de PVV? Het antwoord is: allebei.
Kijk maar naar de antwoorden op de vraag: "Beïnvloedt deze gebeurtenis uw stemgedrag?" (Tip: om de afbeeldingen met de percentages in dit stuk te vergroten moet je er gewoon even op klikken)
Wat je ziet is dat met name PVV-kiezers nu zeggen nóg zekerder van hun zaak te zijn. Zoals Maurice de Hond terecht uitlegt in zijn email over deze peiling is dat van belang omdat Wilders vaak moeite heeft om zijn achterban naar de stembus te krijgen. Door deze gebeurtenissen zal dat vrijwel zeker anders zijn; Erdogans woede gaat er mogelijk voor zorgen dat relatief meer PVV'ers dan ooit gebruik maken van hun democratische recht. En dat betekent: meer zetels voor de PVV.
Daar komt bij dat met name de PVV maar ook de VVD ervan profiteren als 'immigratie en integratie' gezien wordt als hét belangrijkste onderwerp bij verkiezingen. Kijk maar naar de antwoorden op de vraag: "Welke partij heeft de beste plannen voor het onderwerp immigratie en integratie?" De PVV gaat aan de leiding met 20 procent, gevolgd door de VVD met 13 procent.
En jawel, er is ook goed nieuws voor het CDA. Dat volgt de VVD namelijk op de voet met 11 procent. Aangezien het CDA een echte middenpartij is gelooft De Hond dat die partij hier flink van kan profiteren:
"Dat het onderwerp integratie electoraal problematischer ligt voor de partijen links van het CDA en dat dit daardoor de electorale positie van het CDA kan versterken."
Als deze peiling één feit duidelijk maakt dan is het dat er grote eensgezindheid is -- van links tot rechts! -- over het onderwerp immigratie en integratie, en over de relatie met Turkije. Kijk maar, maar liefst 86 procent van de kiezers vindt dat de regering deze zaak "goed heeft aangepakt":
Zelfs 82 procent van de GroenLinks-stemmers vindt dat. Opmerkelijk omdat die partij toch echt bekendstaat als extreem politiekcorrect én omdat Jesse Klaver eerder vandaag nog riep dat Rutte de boel onmiddellijk moet "deëscaleren." Blijkbaar denkt zijn eigen achterban daar toch echt een beetje anders over. Ja, ook de GroenLinks-kiezer vindt dat de regering gewoon hard moet optreden tegen Turkije en vooral géén stap terug moet doen.
Dat wordt bevestigd door het antwoord op de vraag of Nederland het Associatieverdrag met Turkije moet opzeggen: maar liefst 71 procent is daarvoor. Opvallend is dat dit vooral voor CDA'ers geldt: maar liefst 94 procent van de CDA-kiezers wil dat het verdrag in de prullenbak wordt gegooid. Onder PVV'ers is dat 85 procent, onder 50Plussers 89%, en onder SP'ers 77%. Zelfs GroenLinksers zijn daar in meerderheid voor (51 procent):
Vreselijk interessant natuurlijk, maar deze spoedpeiling bevestigt ook voor de zoveelste keer in korte tijd dat de race too close to call is. PVV, VVD en CDA gaan immers min of meer gelijk op. Als ze allemaal van deze rel profiteren zal daar weinig aan veranderen; het enige wat er mogelijk verandert is dat ze er stuk voor stuk een zetel of wat bij krijgen. Dat betekent niet dat het onderlinge verschil groter wordt. Sterker nog, als je hiernaar kijkt waag ik dat te betwijfelen.
Kortom, het wordt gewoon razendspannend op woensdag, maar het goede nieuws is dat de rechtse partijen hier allemaal van gaan profiteren, en dat links waarschijnlijk kleiner wordt dan de meeste peilers tot nu toe denken.