'Nederlanders bezorgd om maatschappelijke onrust'

Geen categorie08 dec 2019, 12:15
Behalve de politieke barometer van deze week blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond (Peil.nl) dat een meerderheid van de Nederlanders zich zorgen maakt om maatschappelijke onrust in het land. Zo zijn kiezers van mening dat er 'steeds meer problemen bijkomen in de Nederlandse samenleving'. Ook is ruim 50% van de kiezers pessimistisch aangaande het vermogen van de overheid om de problemen daadwerkelijk op te lossen.

Kiezers bezorgd om maatschappelijke onrust

[caption id="attachment_241199" align="aligncenter" width="800"]Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="800" height="357" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan zien we dat de kiezers van alle partijen het in meerderheid met elkaar eens zijn dat er 'steeds meer problemen bijkomen in de Nederlandse samenleving'. Ruim 71% van de ondervraagden is het eens met deze stelling.
Opvallend is dat met name D66-kiezers in een andere realiteit lijken te leven, deze kiezers zijn het als enige in meerderheid oneens met de stelling. Verder twijfelen kiezers aan de mogelijkheid van de overheid om überhaupt 'de problemen van vandaag' op te lossen. Ruim 50% denkt namelijk dat de overheid daar niet toe in staat is. Wederom zien we bij kiezers van D66 een bijzonder optimisme. Zo is slechts 26% van de D66-kiezers het eens met de stelling. Ook GroenLinks- en PvdA-kiezers geven blijk van vertrouwen in de overheid.
Wat betreft het 'marktdenken' van de afgelopen 25 jaar zijn kiezers allerminst tevreden, uitgezonderd kiezers van de VVD, die zijn blijkbaar erg content met de wijze waarop 'marktdenken' door de overheid werd toegepast. Dat het 'marktdenken' werd misbruikt en leidde tot corporatistische structuren waarbij de risico's worden afgewenteld op de maatschappij, maar de baten werden geprivatiseerd, heeft ongetwijfeld een rol gespeeld bij de evaluatie van de kiezers.
Zo is de NS nog steeds een staatsbedrijf, maar kent deze organisatie nu een 'private organisatiestructuur'. Dat is dus geen toepassing van 'marktdenken', maar gewoon het verschuiven van verantwoordelijkheden in lijn met het paradigma van de jaren '90, zonder dat daarbij daadwerkelijk een 'markt' werd gecreëerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten