De terreurorganisatie heeft nog steeds relatief veel steun onder de bevolking.
ISIS heeft zich in Syrië en daarbuiten vooral bekend gemaakt door de vele gruwelijke executievideo's waarin zij hun tegenstanders op uiteenlopende manieren om het leven brengen. Ook werd de terreurgroep berucht om de etnische zuivering van christenen en Yazidi's die gaande is in grote delen van Syrië en Irak. Om nog maar te zwijgen over de grootschalige vernietiging van cultureel erfgoed, zoals is gebeurd in Palmyra – die stad is zowat met de grond gelijkgemaakt door ISIS.
Toch zijn er nog steeds veel mensen in Syrië die vinden dat ISIS "een positieve invloed" heeft op hun land. Uit een onderzoek van het gerenommeerde peilingkantoor ORB International bleek dat maar liefst 22 procent van de Syriërs de jihadistische groep steunt. Waar ISIS in het Westen als het ultieme kwaad wordt beschouwd, lijkt een substantieel deel van de Syriërs daar dus heel anders over te denken.
Een ander zorgwekkend resultaat van het onderzoek is dat 8 op de 10 Syriërs geloven in de samenzweringstheorie dat ISIS zou zijn opgericht door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Opvallend genoeg zijn Irakezen volgens het onderzoek veel minder gediend van ISIS: "Slechts" vijf procent van de ondervraagde mensen in Irak zei de jihadbeweging te steunen.
De peiling is slecht nieuws voor een eventueel vredesproces in Syrië. Als zelfs na alle gruweldaden van ISIS nog steeds 22 procent van de bevolking hen steunt, zal het zeer lastig worden om de terreurorganisatie ooit echt te verslaan.