Hij gedoogt maar wil ook oppositie voeren.
In Nieuwsuur deed Alexander Pechtold gisteravond enkele interessante uitspraken. Zo zei hij dat er een moment was waarop hij weg wilde lopen bij de onderhandelingen, maar dat hij gerustgesteld werd door minister Asscher, die hem verzekerde dat er echt wel zaken vielen te doen met het kabinet.
Natuurlijk: Pechtold als de harde onderhandelaar. Zo ziet hij zichzelf graag en zo presenteert hij zich dus ook naar de buitenwacht toe.
Pechtold ontkent dat zijn partij gedoogpartner van het kabinet is geworden, nu hij zijn handtekening onder het begrotingsakkoord heeft gezet. 'Er zijn nog veel zaken waar wij het mee oneens zijn. Wij hebben ingezet op zaken als onderwijs, en daar zijn we in tegemoet gekomen.'
Leuk geprobeerd, Alexander, maar zo werkt het natuurlijk niet. Je hebt je handtekening onder het vreselijke dertigzilverlingenakkoord gezet. You own it now, boy. Het kabinetsbeleid is vanaf nu jouw beleid. Als je dat niet wilt omdat je weet dat veel maatregelen het kabinet alleen maar impopulairder zullen maken, had je er niet mee akkoord moeten gaan. Zo simpel is het.
Hoewel de eerste geluiden uit de pers weer bijzonder positief zijn weten insiders dat het publiek - en de berichtgeving dus ook - straks veel negatiever zal worden. De kiezer realiseert zich binnenkort namelijk dat de 'lastenverlichtingen' waar de judascoalitie het steeds over heeft, feitelijk 'minder hoge lastenverzwaringen zijn'... minder hoog, maar dus nog altijd lastenverzwaringen. En dat op het moment dat veel gezinnen en bedrijven het al ontzettend lastig hebben.
Pechtold heeft dat blijkbaar ook in de gaten, wat de reden is dat hij zich zo snel mogelijk distantieert van de regerende coalitie. Jammer genoeg voor hem zal de kiezer daar niet intrappen. Daar kan zelfs hij niet tegen op spinnen.