Alexander Pechtold is leider van Democraten 66, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij daadwerkelijk een democraat is. In een interview met Trouw zegt de D66-leider namelijk
het volgende:
"Omdat het onderwerp onzinnig is. Een leave heeft volstrekt onduidelijke en onvoorspelbare gevolgen. Waarover stem je dan? En daarbij: dankzij de EU is er vrede en veiligheid, en daardoor welvaart in Europa. Dat is een proces geweest van zeventig jaar democratische besluitvorming tussen de landen, in kleine stapjes. Dat gaan we toch niet in een referendum over de schutting gooien door een simpele vraag te stellen met één nee of ja? Zelfs om een letter in de Grondwet gewijzigd te krijgen heb je in dit land een tweederde meerderheid nodig, in beide Kamers. Daar ga ik het land niet aan blootstellen. Dat is een 'Wilders-referendum', waarin alleen dingen worden afgebroken, zonder alternatief. Dat blijkt nu ook bij de Britten."
Zijn hele verhaal slaat nergens op. Er zijn wel degelijk alternatieven, alleen duurt het even om die op te zetten en te benutten. Als het goed is heeft Groot-Brittannië daar twee jaar voor. Dat is voldoende tijd om alles op een rijtje te zetten en om de strategie van het land (om geld te verdienen, handel te drijven, etc.) te veranderen.
En wat de vergelijking met de Grondwet betreft: de grondwet is een contract tussen overheid en bevolking. Zo'n contract hebben we niet met de Europese Unie omdat we daar nooit over hebben mogen stemmen. Eurofielen als Pechtold hebben besloten dat we onze soevereiniteit toch maar niet nodig hebben en hebben alles overgedragen aan Brussel. Het gewone Nederlandse volk is niet om zijn mening gevraagd.
Daarom moet er nu niet alleen een referendum komen, dat referendum had er allang geweest moeten zijn. Parlementariërs hebben het recht niet om onze soevereiniteit op te geven en ons land uit te leveren aan één of ander administratief monster. Als we ons al ondergeschikt maken aan een 'superstaat,' dan kan dat alleen op basis van instemming van de bevolking. En dan bedoel ik niet 'als ze voor deze politici of partijen stemmen gaan we ervan uit dat ze dat dit ook goedkeuring inhoudt voor het Europese project,' maar een direct referendum gericht op dit specifieke onderwerp.
Ondertussen begin ik wel een beetje genoeg te krijgen van eurofiele en anti-democratische elitisten als kereltje Pechtold. Ze verraden ons stelselmatig, maar in hun ogen zijn wij het probleem omdat we onze soevereiniteit zowaar serieus nemen. En het meest trieste aan dit verhaal? Er zijn altijd een paar mensen die altijd op D66 zullen blijven stemmen waardoor Peggeld gewoon kan aanblijven.