Het Europees Parlement mag dan wel gekozen leden hebben, een volksvertegenwoordiging is het niet. Er bestaat immers niet zoiets als een Europees volk.
Volksgericht
Het Europees Parlement (EP) nam deze week een resolutie aan waarin premier Rutte ter verantwoording wordt geroepen naar aanleiding van de meldpunt-kwestie. In een reactie op deze website betoogde Nederbelg en Europarlementariër Derk Jan Eppink dat de premier er goed aan doet deze oproep langs zijn kouwe kleren te laten afglijden:
Hoewel ik de formulering van de resolutie begrijp, vrees ik dat het gevolg zal zijn dat er steeds meer regeringsleiders moeten verschijnen voor de rechters van het EU-volksgericht in Straatsburg, die zichzelf morele superioriteit [sic] achten.
Terzijde: arbeidsmigratie
ik deel de kritiek van Eppink, maar ben het niet met hem eens waar hij zich een voorstander betoont van [Oost-Europese] arbeidsmigratie. Die kost ons namelijk meer dan hij oplevert. Ik wil dat op deze site nog wel een keer komen uitleggen, maar kan misschien beter verwijzen naar de column van Syp Wynia in de papieren versie van Elsevier deze week, waarin een en ander kort en bondig wordt uitgelegd.
Onbeschoft
Om een volksgericht te kunnen houden heb je toch minstens wel een volk nodig, en zelfs daar kan dit aanmatigende gezelschap niet op bogen. Er bestaat immers niet zoiets als een Europees volk. Om van manieren maar niet te spreken. Wie herinnert zich niet de onbeschofte bejegening enige tijd terug, van een eerbiedwaardig staatsman als de president van de Tsjechische Republiek Vaclav Klaus door datzelfde parlement. Klaus hield toen een ijzersterk betoog over wat er mis is met de huidge EU, en dat soort kritiek daar kan de applausmachine die het EP feitelijk is niet mee omgaan.
Gelijkschakeling
De verleiding is groot om dat EP te beschouwen als - uitzonderingen daargelaten - een verzameling wereldvreemde malloten. Bekende Europarlemetariërs als Daniel Cohn-Bendit, Martin Schulz en Guy Verhofstadt geven daar ook aanleiding toe. Maar toch zou dat een ernstige onderschatting zijn. Niet alleen heeft het EP - dwars tegen de uitspraak van de Nederlandse kiezer bij het referendum over de Europese Grondwet in - verregaande bevoegheden gekregen om onze nationale belangen, bijvoorbeeld inzake immigratie, te frustreren. Maar ook vormt het EP een potentiële bedreiging voor de kernwaarden van de democratie, met name voor de vrijheid van meningsuiting. Wie zich niet schikt naar de gangbare ideologie - vooral 'meer Europa' - wordt met een beroep op hogere morele waarden buiten de orde geplaatst. Met andere woorden: hier is sprake van ideologische gelijkschakeling.
Kolonie
Op dezelfde dag dat het EP die resolutie aannam liet de Hongaarse premier Viktor Orban, het enfant terrible onder de Europese leiders, van zich horen. In een toespraak tot 100.000 landgenoten luchtte hij zijn hart over de bemoeienis van de EU met de Hongaarse begrotingsperikelen (N.B.: Hongarije behoort niet tot de eurozone). Hij hekelde de inmenging van de EU met de Hongaarse binnenlandse aangelegenheiden, en vervolgde:
We will not be a colony. Hungarians won't live according to the commands of foreign powers, they won't give up their independence or their freedom
Premier Rutte zit meestal niet om woorden verlegen, maar mocht hij nog zoeken naar een passend antwoord op de ongepaste bemoeizucht van het EP dan kan hij in de bovenstaande zin 'Hungarians' vervangen door 'The Dutch', en vervolgens overgaan tot de orde van de dag.
Foto: Wikimedia Commons