De tegoeden van deze mensen zijn bevroren op basis van anti-terrorismewetgeving.
De overheid heeft een lijst gepubliceerd van Nederlandse terroristen wiens financiële goeden bevroren zijn op basis van anti-terrorismewetgeving.
Dat bericht Elsevier. Het magazine legt uit wie deze mensen zijn:
Musa Aşoğlu
Musa Aşoğlu, geboren op 15 augustus 1961 te Hendek in Turkije, werd deze maand op de sanctielijst geplaatst. Aşoğlu is één van de leidende figuren binnen het 'Revolutionair Volksbevrijdingsleger' (DHKP-C). Dit is een marxistische club die zich 'de stichting van een communistische staat middels geweld' tot doelstelling heeft gesteld.
Hoewel we in
Nederland weinig over deze organisatie horen doet Turkije er alles aan om de DHKP-C te verzwakken en uiteindelijk te vernietigen. Heel gek is dat niet. Het is een revolutionaire marxistisch-leninistische organisatie die de democratie door middel van geweld omver wil werpen - en dan ook met enige regelmaat aanslagen pleegt.
Aşoğlu is één van de kopstukken van de organisatie. Toen de DHKP-C twee jaar geleden een aanval uitvoerde op de Amerikaanse ambassade in Ankara kwam het bevel daartoe uit Nederland waar Aşoğlu al enige tijd woont.
Abdelhakim Boukich
Abdelhakim Boukich, geboren op 15 december 1993 in Den Haag, is een Nederlandse jihadist die zeer waarschijnlijk op 5 oktober 2013 op negentienjarige leeftijd Nederland heeft verlaten om in Syrië mee te doen aan de jihad. Hij heeft vermoedelijk enige tijd bij de grens in paniek staan wachten totdat hij daar zou worden opgehaald.
Uiteindelijk gebeurde dat blijkbaar. Vervolgens is er niets meer van hem vernomen - behalve dan dat hij zich bij deze of gene terroristische organisatie heeft gevoegd die zich schuldig heeft gemaakt aan de meest vreselijke misdaden tegen de menselijkheid.
Maher Hattabe
Maher Hattabe, geboren op 31 maart 1994 in Amsterdam, is één van de vier jihadisten die dit voorjaar door minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken op de terreurlijst werd geplaatst. Hattabe vertrok begin 2014 naar Syrië voor de jihad. Volgens Elsevier vertrok Hattabe eerst naar Antwerpen omdat hij daar hoegenaamd "vromer" zou kunnen leven. Dit komt ongetwijfeld doordat er vrij veel radicale moslims wonen in die stad. Daar kon hij zich dus omringen met gelijkgestemden. Hattabe werd bij terugkomst uit Syrië meteen opgepakt en veroordeeld tot drie jaar cel, maar experts vrezen dat hij binnenkort weer vrijkomt omdat het bewijs tegen hem vrij mager zou zijn; het enige bewijs is een foto van hem met een kalasjnikov.
Thijs Belmonte
De Nederlandse bekeerling Thijs 'Anwar' Belmonte had een actieve rol binnen de Nederlandse jihadistische scene.
Hoewel Belmonte niet achter specifieke aanslagen lijkt te zitten werd hij in december 2014 gespot bij een publieke onthoofding. Blijkbaar vindt Thijs dat soort misdaden fan-tas-tisch.
En zo zijn er nog meer terrorismeverdachten uit Nederland, wiens financiële tegoeden bevroren zijn. Meer informatie over hen kun je vinden op
de website van Elsevier. Hoewel er over de meeste terroristen vrij wat bekend is, geldt dat niet voor allemaal.